Pudding chia

Pudding – potrawa kuchni angielskiej o kremowej/puszystej konsystencji.

Nasionka chia – małe czarne nasionka szałwi hiszpańskiej, naturalnie występująca w Ameryce Południowej.

„Chia” znaczy siła (w języku Majów).

Należą do najzdrowszej żywności na świecie

Są jednym z najlepszych źródeł ważnych składników odżywczych..

Już w 2 łyżkach nasionek znajdziemy:

# 4 g wysokiej jakości białka

# 12 g węglowodanów w tym 11 g błonnika (tylko 1 g strawnych węglowodanów!!)

# 9 g tłuszczy (z tego 5 g stanowią kwasy Omega-3 !)

# 18% ZDS wapnia

# 30% ZDS magnezu

# 27% ZDS fosforu

*ZDS=Zalecane dzienne spożycie

# inne: cynk, witamina z grupy B (tiamina, ryboflawina i niacyna)

 # nie uprawiane GMO i wolne od glutenu

# bogactwo przeciwutleniaczy

# wykazuje pozytywny wpływ na florę jelitową

# pomocne w cukrzycy typu II i chorobach układu krążenia

# zwiększają wydolność fizyczna organizmu

# pomoc w zrzucaniu wagi

# imponująca zawartość wapnia

   Wyjątkowo prosty i zdrowy 🙂

Pudding z nasion „Chia”

 

 Składniki:

# puszka bio mleczka kokosowego

# 1/2 szklanki mleka roślinnego (kokosowego najlepiej)

# 4 spore łyżki bio nasion chia

# 2 łyżki ksylitolu/miodu (opcjonalnie)

# dowolne owoce, bakalie

Obydwa mleczka wraz z nasionami chia i ewentualnie miodem umieszczamy w miseczce, dokładnie mieszamy. Przelewamy do gotowych miseczek/szklanek/kubeczków i wstawiamy do lodówki na kilka godzin lub całą noc. Po wyjęciu z lodówki, dekorujemy ulubionymi owocami, orzechami !

Smacznego 🙂

Zespół Farmy Świętokrzyskiej

Podziel się...Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on TwitterEmail this to someonePrint this page

Komentarze