Cukinia to czy kabaczek?

Przywędrowała do nas z Włoch jako zucchina i to właśnie temu zawdzięczamy polską nazwę cukinia, choć w różnych regionach mówią o niej także kabaczek. Należy do rodziny warzyw dyniowatych, a jej odmiany to m.in. cukinia ciemnozielona, żółta lub pasiasta. Może osiągnąć rozmiar nawet 40 cm, ale z uwagi na walory smakowe, najlepiej sięgnąć po nią, gdy jest młoda, czyli ma ok 15-20 cm. Młodą cukinię możemy zjeść ze skórką, tę ‚dorosłą’ trzeba obrać.

Właściwości zdrowotne

Cukinia jest lekkostrawnym warzywem o łagodnym smaku. W 100 g zawiera tylko około 20 kcal, z uwagi na to, że w 90% składa się z wody. Dzięki temu może stanowić jeden z pierwszych pokarmów wprowadzanych do diety dziecka. Warzywo to ma właściwości odkwaszające organizm oraz pozytywnie wpływa na układy krążenia i pokarmowy, sprzyjając także procesom metabolicznym (co pomaga zachować piękną sylwetkę!).

Cukinia zawiera witaminy C, A, K i witaminy z grupy B, beta-karoten, flawonoidy i sole mineralne (magnez, potas i żelazo), korzystnie które wpływają na odporność organizmu, oraz dzięki przeciwutleniaczom działa profilaktycznie w procesie powstawania zmian nowotworowych.

Dzięki dużej zawartości wody, cukinia wykazuje właściwości moczopędne, warto ją spożywać, aby pozbyć się obrzęków. W tym celu należy ją gotować na parze razem ze skórką. Woda z warzyw i owoców doskonale sprawdza się przy nawodnieniu organizmu, z uwagi na fakt, że skład tej wody jest zbliżony do składu wody w naszych komórkach.

Warto pamiętać, że warzywa dyniowate wspaniale spisują się w walce z pasożytami. Mimo, że prym wiedzie dynia, to zarówno owoce jak i nasiona cukinii także niszczą nieproszonych gości w naszych organizmach. Z tego powodu, tym bardziej warto włączyć kabaczek do diety, szczególnie dzieci.

W dobie dużego skażenia środowiska pocieszającym jest fakt, że cukinia ma jeszcze jedną ogromną zaletę: gromadzi mało metali ciężkich z gleby. Oczywiście spożywając produkty z upraw ekologicznych, nie musimy się o to martwić!

Cukinia w kuchni

Cukinia jest warzywem, u którego jadalne są zarówno owoce oraz kwiaty. Kwiaty cukinii w Polsce są trudno dostępne w sprzedaży, ale jeśli ktoś ma zaprzyjaźnionego rolnika z tego skorzystać i spróbować tego przysmaku, np. w cieście naleśnikowym.

Cukinię najczęściej zrywa się gdy osiągnie długość ok. 20 cm, ale nie ma jeszcze wykształconych gniazd nasiennych. Naturalnie dojrzałe owoce także zachowują walory spożywcze. Warzywo to można przyrządzać na wiele sposobów – wszystko zależy od naszej kulinarnej fantazji!

Oto kilka podpowiedzi, jak cukinia może sprawdzić się w kuchni:

  • pieczona, faszerowana ryżem lub kaszą z warzywami
  • leczo z cukinii
  • grillowana
  • składnik zapiekanek ziemniaczanych lub makaronowych
  • placuszki lub kotleciki z cukinii
  • składnik warzywnych szaszłyków

A jakie są Wasze ulubione i sprawdzone przepisy?

Podziel się...Share on Facebook35Share on Google+0Tweet about this on TwitterEmail this to someonePrint this page

Komentarze