Szaleństwo: gruszkowe przepisy!

Tak jak ostatnio obiecaliśmy, przedstawiamy gruszkowe przepisy na musy, koktajle i inne cuda. O tym, że po gruszkę należy sięgać, już nie musimy Was przekonywać. Przypomnimy tylko, że to prawdziwa bomba witaminowa, doskonała dla każdego.

Nie wszyscy lubią (bądź mogą) jeść gruszki w surowej postaci, dlatego podrzucamy kilka inspiracji.

Smoothie gruszkowy:

Wszystkie składniki blendujemy i gotowe. Koktajl ten możemy z powodzeniem wypić na II śniadanie!

Owocowa owsianka:

  • dojrzała gruszka
  • kiwi
  • banan
  • 250 ml mleka roślinnego lub wody
  • 5 łyżek płatków owsianych

Płatki zalewamy ciepłą wodą i odstawiamy na noc. Rano blendujemy owoce z mlekiem/wodą i mieszamy z płatkami. Pożywne danie na dobry początek dnia! Płatki owsiane możemy zastąpić także 3 łyżkami ugotowanej kaszy jaglanej.

A co powiecie na gruszkowe ciasteczka owsiane? Potrzebujemy: 

Płatki i rodzynki/żurawinę wsypujemy do miseczki. Gruszkę obieramy,  usuwamy gniazda nasienne i miksujemy na gładki mus. Jajko (zamiennik) roztrzepujemy i łączymy z ksylitolem (miodem). Mus gruszkowy jak i „słodkie jajko” dodajemy do płatków i dokładnie mieszamy. Masę odstawiamy na kwadrans, by płatki zwilgotniały. Następnie formujemy ciasteczka i pieczemy je przez 30 min. w temperaturze 180 st.C (z termoobiegiem). *Płatki gryczane możemy zastąpić jaglanymi lub owsianymi.

A jeśli mamy w domu niemowlaka, to warto zamknąć mu trochę słońca w słoiczku i przygotować mus gruszkowy. Do tego potrzebne na będą:

  • 1 kg gruszek
  • 2 łyżki wody
  • szczypta soli (opcjonalnie)

Ten przepis jest bardzo prosty: gruszki obieramy, usuwamy gniazda nasiennych i kroimy na kawałki. Wrzucamy do garnka dodając 2 łyżki wody i szczyptę soli. Smażymy aż do rozpadnięcia się gruszek. Następnie blendujemy na gładki mus, który (gorący!) przekładamy do słoiczków i pasteryzujemy ok. 10 min. Naturalnie dla większych dzieci i dorosłych też będzie smaczną przekąską.

Czego spróbujecie na początek?

Jakie są Wasze ulubione gruszkowe przepisy, polecicie coś?

Podziel się...Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on TwitterEmail this to someonePrint this page

Komentarze