Sos słodko-kwaśny i nowy smak potraw!

Czasem wystarczy jednem, niewielki dodatek a potrawy zyskują zupełnie nowy smak. Takim doskonałym dodatkiem może być ekologiczny sos słodko-kwaśny, który doskonale pasuje do licznych dań. Połączenie pomidorów, cebulki i papryki to miks, który kochają wszyscy! Dodatek octu winnego podkręca smak dodając kwaskowatości, a miód wielokwiatowy delikatnie go łagodzi. Zapraszamy na kulinarną ucztę! 

Makaron prawie jak włoski!

Ulubiony makaron gotujemy al dente, dodajemy sos słodko-kwaśny i posypujemy świeżą natką pietruszki lub kolendry. Obiad gotowy! Ale… wiemy, że lubicie dużo warzyw, dlatego nie wahajcie się dorzucić do tego makaronu lekko podrumienionej cebulki, papryki, cukinii i oliwek!

Naturalnie zamiast makaronu możemy użyć ryżu! A do ryżu dorzucić jeszcze ananasa pokrojonego w kostkę! Będzie smakował równie wybornie!

Placki ziemniaczane inne niż wszystkie!

Najczęściej spotykane placki ziemniaczane to te ze startych ziemniaków, smażone z dużą ilością oleju. Do nich niektórzy dodają śmietanę (czasem z cukrem!!!) albo sos czosnkowy. My dziś smażymy też placki, ale z gotowanych kartofelków. I dodamy do nich właśnie nasz eko sos!

Potrzebujemy:
  • 500 g ugotowanych ziemniaków
  • jajko lub zamiennik (sprawdź czym zastąpić jajko)
  • po 1 łyżce mąki pszennej i ziemniaczanej
  • 2 cebulki
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz, słodka papryka
  • olej

Ostudzone ziemniaki ugniatamy tłuczkiem lub przeciskamy przez praskę. Cebulkę siekamy i szklimy. Dodajemy mąki, roztrzepane jajko oraz przyprawy. przeciśnij przez praskę lub ugnieć tłuczkiem. Dodaj mąkę pszenną i ziemniaczaną, roztrzepane jajko, posiekaną natkę pietruszki oraz przyprawy i cebulkę. Wszystko mieszamy i formujemy placki, które smażymy aż zarumienią się z obydwu stron. Podajemy z sosem słodko-kwaśnym!

Zamiast ketchupu do pizzy!

Często robicie domową pizzę? Jak nie, to warto! Bo można przemycić dużo więcej zdrowych, świeżych warzyw. Aby zachować wilgotność ciasta często smarujemy je koncentratem pomidorowym z ziołami bądź ketchupem. A gdyby tak zastąpić to sosem słodko-kwaśnym? Zupełnie inny smak. Znakomity! Naturalnie na wierzch też można dodać ten sos. Fajnie się sprawdzi też przy domowych frytkach – oczywiście tych z piekarnika, otoczonych ziołami!

A do czego Wy wykorzystalibyście ten sos?

Komentarze