Chłodnik z ogórków

Zielony ogórek to częsty bywalec naszych kuchni! Kroimy na kanapki, dodajemy do sałatek czy robimy mizerię. Na szczęście coraz więcej osób sięga po ogórki, by nie tylko je zakisić czy zakonserwować. Popularnością cieszy się chłodnik z ogórków (tak! nie tylko z botwinki!) czy dodawanie ogórków do koktajli. A czemu? Bo są zdrowe!

Ogórkowe zdrowie

Ogórek składa się głównie z… wody, dlatego świetnie nawadnia organizm, jednocześnie sprzyjając usuwaniu toksyn. Okłady z plastrów ogórka zmniejszają opuchliznę i są pierwszą pomocą dla suchych i zmęczonych oczu. Ponadto spożywania ogórków:

  • działa korzystnie na: serce, śledzionę, trzustkę, żołądek, jelito grube
  • oczyszcza krew i skórę, nawilża płuca
  • jest środkiem wspomagającym trawienie – szczególnie ogórki kiszone

A gdy zjemy je ze skórką, to dostarczymy także sobie krzemu i chlorofilu! Widzicie, nic w przyrodzie się nie zmarnuje.

Bardzo zachęcamy by poszerzyć swoje letnie menu i spróbować orzeźwiającej zupy oraz oczyszczającego koktajlu!

Chłodnik z ogórków

Składniki:

  • 300 g ogórków gruntowych
  • 2 ząbki czosnku
  • 400 ml jogurtu naturalnego, kefiru lub maślanki
  • 4 łyżki szczypiorku
  • 3 łyżki koperku
  • sok z cytryny (1-2 łyżeczki wedle uznania)
  • łyżka oliwy
  • przyprawy: sól, pieprz

Jak przyrządzić?

Ogórki obieramy i ścieramy na dużych oczkach. Koperek, szczypiorek i czosnek siekamy. Warzywa łączymy z jogurtem i dodajemy sok z cytryny, oliwę. do tej mikstury dodajemy po łyżce wody, aż uzyskamy w miarę rzadką (zupową) konsystencję. Tylko nie przesadźmy, bo po ogórki będąc w lodówce i tak puszczą sok, więc zupa nie będzie aż tak gęsta. Po schłodzeniu doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem, można skropić także oliwą. Gotowe!

Oczyszczający koktajl

Składniki:

  • jabłko
  • ogórek
  • łodyga selera naciowego
  • kiwi
  • 600 ml wody
  • 2 łyżki miodu (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Owoce i warzywa myjemy, obieramy i kroimy na kawałki.Wrzucamy do kielicha blendera, dodajemy wodę orz miód (opcjonalnie) i miksujemy do uzyskania jednolitego koktajlu. Przed podaniem warto schłodzić lub zamiast całej ilości wody, przed blendowaniem, dodać kilka kostek lodu!

A jakie chłodniki i koktajle Wy jeszcze przyrządzacie?

Komentarze