Banalna zapiekanka z pora i zupa z pietruszki i jabłka

W lutym gościmy w naszych kuchniach pora, pietruszkę, kapustę i jabłka – więcej o ich właściwościach przeczytacie TU (klik), a dziś proponujemy Wam przepisy na wykorzystanie tych darów natury w praktyce. Na pierwszy ogień pójdzie zapiekanka z pora oraz zupa z pietruszki i jabłka; do tego proponujemy surówkę z kapusty. A na deser jeszcze pieczone jabłka z… zobaczycie z czym, niespodzianka!

Zapiekanka z pora

Potrzebujemy:

  • 1 por
  • 5-6 średnich ziemniaków
  • 200 ml jogurtu naturalnego (lub sojowego)
  • sól, pieprz
  • oliwa z oliwek
  • opcjonalnie: starty parmezan lub inny twardy ser  albo tofu
Gotujemy:
Obrane ziemniaki kroimy w talarki i gotujemy, najlepiej na parze. Pora kroimy i dusimy na patelni (jeśli używamy tofu, to też wrzucamy do pora). Jogurt przyprawiamy i wlewamy na patelnię. W naczyniu żaroodpornym układamy ziemniaki na przemian z porem, tak by kartofelki stanowiły ostatnią warstwę. Jeśli chcemy, posypujemy parmezanem. Pieczemy w temp. 180st 35-40 minut.
Zapiekanka z pora może być też przyrządzona z makaronem lub ryżem.

Zupa pietruszkowa z jabłkiem

Potrzebujemy

  • 4 korzenie pietruszki
  • 1 jabłko
  • 1 mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 szklanki bulionu warzywnego
  • sól, pieprz
  • oliwę z oliwek
  • pestki dyni
  • curry w proszku – opcjonalnie

Gotujemy:

Pietruszkę, cebulę i jabłko obieramy i kroimy, po czym dusimy przez 10 minut na rozgrzanej oliwie. Dodajemy czosnek i zalewamy bulionem i doprawiamy. Całość gotujemy ok. 30 min na małym ogniu, do czasu, aż warzywa zmiękną. Zupę blendujemy na krem. Pestki dyni prażymy na suchej patelni; posypujemy nimi zupę przed podaniem; opcjonalnie można posypać curry i skropić oliwą.

Najprostsza surówka z białej kapusty

Potrzebujemy:

  • pół średniej główki białej kapusty
  • 1 jabłko deserowe lub stołowe
  • oliwę z oliwek
  • mały pęczek posiekanego koperku
  • sól, pieprz
  • sok z połówki cyrtyny
  • 2 płaskie łyżki ksylitolu – opcjonalnie

Przyrządzamy:
Usuwamy wierzchnie liście kapusty, kroimy ją na pół i usuwamy głąb. Potrzebną do surówki połówkę drobno szatkujemy. Jabłko ścieramy i dodajemy do kapusty razem z koperkiem, oliwą, przyprawami i sokiem z cytryny. Dokładnie mieszamy. Przed podaniem warto schłodzić w lodówce.

 

Pieczone jabłka z płatkami owsianymi i bakaliami

Potrzebujemy:

  • 4 jabłka 
  • 8 łyżek płatków owsianych
  • 2 łyżki grubo pokrojonych orzechów (włoskie, laskowe, nerkowca, pekan)
  • po 1 łyżce żurawiny, rodzynekcynamonu
  • 1/2 łyżeczki mielonych goździków
  • 4 łyżki płynnego miodu 
  • 2 łyżki soku z pomarańczy lub cytryny 

Pieczemy:

Ściany wierch jabłek i wydrążamy gniazdo nasienne. Płatki, suszone owoce, przyprawy mieszamy z sokiem w naczynku i takim farszem wypełniamy jabłko. Na wierzch układamy orzechy i polewamy łyżką miodu. Jabłka przykrywamy odciętym wierzchem. Pieczemy w temperaturze 180 st. przez 30 minut.

I mamy gotowe pierwsze danie, drugie dani i deser, który z powodzeniem możemy zjeść na śniadanie! Smacznego!

Komentarze