Idąc za marcowymi propozycjami warzywno – owocowymi dziś pora na krem z selera w dwóch odsłonach oraz deser z mango! Jesteście ciekawi, co przygotowaliśmy? To czytajcie! A tym, którzy jeszcze nie wiedzą, dlaczego warto sięgnąć po te produkty polecamy tekst o ich właściwościach – kliknijcie TU!

Krem z selera z gruszką

  • duży seler
  • 2 pietruszki
  • biała część pora
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 gruszki
  • 1,5 litra bulionu warzywnego
  • 100 g serka mascarpone
  • kawałek sera pleśniowego
  • garść orzechów włoskich
  • oliwa z oliwek
  • pieprz, sól

Cebulę, czosnek i pora siekamy i szklimy na rozgrzanej oliwie w wysokim garnku. Selera, pietruszki i 2 gruszki obieramy, kroimy na małe kawałki i dorzucamy do garnka. Wlewamy bulion i gotujemy do miękkości. Pozostałe gruszki kroimy w ćwiartki (nie obieramy), skrapiamy oliwą o pieczemy w temp. 10 st ok 10-12 minut – do chrupkości. Ugotowane warzywa w bulionie miksujemy na gładki krem i dodajemy serek mascarpone i ser pleśniowy, po czym jeszcze raz zagotowujemy i przyprawiamy. Orzechy prażymy. Zupę serwujemy z pieczona gruszką i orzechami

I wariant drugi kremu

  • 200 g marchewki
  • 300 g selera
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • ząbek czosnku
  • 150 ml soku z marchewki (świeżo wyciskanego)
  • 200 ml wody
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 5 łyżek jogurtu naturalnego
  • kiełki i ziarna słonecznika do posypania
  • sól, pieprz

Warzywa kroimy na małe kawałki. Cebulę i czosnek podsmażamy w garnku i dodajemy następnie selera, marchew oraz sok marchewkowy. po kwadransie dolewamy wodę i gotujemy. Dodajemy jogurt oraz przyprawy i blendujemy na gładki krem. Przed podaniem posypujemy kiełkami i ziarnami słonecznika.

Deser z mango

  • 300 g suszonych daktyli
  • szklanka orzechów, migdałów, sezamu (wymieszanych według upodobania)
  • dojrzałe mango
  • maliny, jagody
  • puszka mleka kokosowego
  • agar 
  • szczypta cynamonu

Daktyle moczymy przez godzinę w wodzie, następnie miksujemy i dodajemy orzechy i dokładnie mieszamy. Masa będzie stanowić spód ciasta, więc wylepiamy nią spód formy na tartę. Wstawiamy do lodówki. Rozrabiamy agar lub żelatynę. Dojrzałe mango obieramy, kroimy na kawałki i blendujemy z mlekiem kokosowym i cynamonem. Chwilę gotujemy aż zgęstnieje. Dodajemy agar. Gotowa masę przelewamy do formy, dekorujemy owocami wg uznania i wstawiamy do lodówki na kilka godzin.

Smacznego!

A już niedługo kolejna porcja kulinarnych inspiracji z udziałem pozostałych marcowych produktów: fasoli i ananasa!