Czy dieta anti-aging, czyli taka, którą celowo i kierunkowo będziemy wspierać nasze ciało i wygląd zewnętrzny działa? Czy ma sens? Czy damy radę “oszukać” biologię? Naturalnie każde wsparcie organizm i odpowiednio dobrane produkty są wskazane, aby utrzymać piękną i zdrową kondycję skóry. I mimo że natury i jej naturalnych procesów nie zatrzymamy, to mamy na nią nie mały wpływ!

Dieta anti-aging

Na kondycję skóry ma wpływ nie tylko to co spożywamy, ale także czynniki zewnętrzne. Warto wymienić m.in. aktywność fizyczną, ekspozycję na promienie UV, palenie tytoniu i oczywiście zanieczyszczenie środowiska. Kluczem jednak może okazać się… stres oksydacyjny! Obecność wolnych rodników jest niezwykle ważna w procesach zachodzących w naszym DNA, a tym samym w procesie starzenia się skóry. Dlatego tak ważne jest, aby w naszym codziennym menu zadbać nie tylko o odpowiednią podaż kalorii i dobór najwyższej jakości produktów (od tego mamy nasze ekologiczne zbiory na Farmie!). Istotne jest także, by w diecie anti-aging nie zabrakło m.in.:

  • witaminy C – czerwone owoce jagodowe, czerwona papryka, czarna porzeczka, natka pietruszki
  • witaminy D – algi, żółtka jaj
  • witaminy E – oleje roślinne, migdały, żółtka jaj, zielone warzywa liściaste
  • niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT)
  • koenzymu Q10 – produkty pełnoziarniste, tłuste ryby
  • karotenoidów i witaminy A – marchew, bataty, natka pietruszki, dynia, brokuły, pomidory, morele

Menu anti-aging

Aby wesprzeć organizm w zwolnieniu procesów biologicznych prowadzących do starzenia się skóry, spróbujmy wprowadzić do naszego menu różnorodne produkty spożywcze, które będą temu zapobiegać. Oto nasze propozycje, które warto wpleść do jadlospisu:

Śniadanie:

  • pasta z awokado z papryką na pełnoziarnistym pieczywie
  • owsianka z jagodami i orzechami (opcjonalnie z kakao)

II śniadanie:

  • orzechy i czerwone owoce jagodowe
  • smoothie owocowe (kiwi, banan, maliny) z dodatkiem płatków owsianych i nasion chia

Obiad:

  • kotlety brokułowo-ryżowe ze świeżymi pomidorami i sałatą
  • zapiekanka warzywna (papryka, bakłażan, cebula, pomidory, fasola) z pełnoziarnistym makaronem

Podwieczorek:

  • sałatka na bazie bazylii i rukoli, z papryką,  oliwkami (i oliwą!), słonecznikiem z dodatkiem ryżu basmanti
  • pełnoziarniste pieczywo z hummusem i natką pietruszki

Kolacja:

  • sałatka z cieciorki, marchewki i batatów
  • pełnoziarniste pieczywo z pesto, z serem feta i sałatą

A do picia, nie bójcie sięgnąć się po zieloną herbatkę. A przy obiedzie czy kolacjinie zaszkodzi (a wręcz przeciwnie) kieliszek dobrego, czerwonego wina!

Prawda, że wprowadzanie odmładzajacych produktów do naszej diety wcale nie jest trudne? A jakie będą efekty!