Przepisy na kalafior i cykorię

Po ostatnim naszym wpisie (zerknijcie TU – klik) nikt nie ma wątpliwości, że kalafior i cykoria powinny częściej lądować na naszych stołach. Tylko co z nimi zrobić? Zupa kalafiorowa jest już oklepana, a dodatek cykorii do sałatek czy serów pleśniowych też się niektórym znudził. Mamy dla Was propozycję na coś niecodziennego. Kalafior na kanapki i cykoria na obiad! Ciekawi?

Kalafior na kanapki czyli pyszna pasta warzywna!

Składniki:

  • mały kalafior
  • po łyżeczce słodkiej i wędzonej papryki
  • szczypta chili
  • kurkuma
  • sól, pieprz
  • sok z połówki cytryny
  • 6-7 suszonych pomidorów z oliwy
  • po kilka zielonych i czarnych oliwek
  • garść orzechów włoskich (namoczonych przez min. kilka godzin)
  • kilka listków bazylii
  • łyżeczka kaparów
  • oliwa z oliwek

Kalafiora dzielimy na małe różyczki i gotujemy, żeby nie był zbyt miękki (najlepiej gotować na parze). W misce mieszamy paprykę słodką i wędzoną, sól, pieprz i kurkumę z oliwą i sokiem z cytryny. Po ugotowaniu do miski dodajemy kalafiora, mieszamy i odstawiamy na kilka minut. Następnie kalafior ląduje w piekarniku i piecze się przez 15-20 minut (aż będzie miękki) w temperaturze 190 st. Odcedzamy orzechy i blendujemy, następnie dodajemy suszone pomidory, oliwki, bazylię, kapary i 3 łyżki oliwy i ponownie miksujemy. Upieczonego kalafiora studzimy i blendujemy z pastą pomidorow0-orzechową. Przed podaniem lekko schładzamy w lodówce. Wybornie smakuje z ogórkami kiszonymi!

Uwaga! Jeśli komuś nie chce się zrobić musu pomidorowego, śmiało możecie dodać nasze pesto z suszonych pomidorów!

Duszona cykoria

Przygotowanie cykorii na ciepło, by była miękka i pyszna to nie lada wyzwanie! Koniecznie trzeba ją dusić pod przykryciem, z dodatkiem tłuszczu i wody lub… białego wina! Nie każdy lubi jej gorzkawy smak, dlatego warto dodać coś słodkiego. I wszyscy wiemy, że jak cykoria to i gruszka! I to samo w sobie może być gotowym daniem albo dodatkiem do warzywnych pulpetów lub wędzonego tofu!

Składniki:

  • 500 g cykorii
  • 2 gruszki
  • 30 g masła/tłuszczu, np.oleju kokodowego
  • 80-90 ml wody
  • 3 łyżeczki cukru pudru
  • sok z jednej cytryny
  • sól, pieprz

Umyte i osuszone liście cykorii kroimy na plasterki. Tłuszcz roztapiamy na patelni i dodajemy cykorię ciągle mieszając, by wszystkie listki pokryły się olejem. Dodajemy sok z połówki cytryny, 1 łyżeczkę cukru pudru, sól i pieprz i następnie zalewamy wodą. Warzywa dusimy około kwadransa, co kilka minut mieszając. Gruszki obieramy, kroimy w kostkę i polewamy sokiem z cytryny. Pod koniec duszenia dodajemy do cykorii i dosypujemy 2 łyżeczki cukru pudru. Gotujemy bez przykrycia do czasu aż cukier się skarmelizuje, a nadmiar płynu wyparuje.

Do czego najchętniej dodacie taką pyszną wersję cykorii?

Komentarze