Kiwi – bomba na odporność

Kiwi, naturalnie pochodzące z ekologicznego i sprawdzonego źródła, może stanowić świetną zimową alternatywę dla warzyw i owoców, które w Polsce występują sezonowo. Jest to owoc, który zawiera liczne witaminy i minerały i śmiało może zastąpić pod tym względem polskie porzeczki czy truskawki i jeżyny oraz pomidory.

Kiwi – co w sobie skrywa

Ten tak zwany chiński agrest, jest ogromną kopalnią witaminy C. Dostarcza jej więcej niż cytrusy! Jest to witamina, która ma kluczowe znaczenie dla wspierania i budowania odporności, ale także prawidłowego dbania o układ krwionośny. Poza witaminą C, dostarcza także witamin z grupy B, a także A, E, K. Spośród składników mineralnych na szczególną uwagę zasługuje duża ilość magnezu, potasu, fosforu czy cynku. Minerały te wspierają prawidłową pracę takich układów jak: krwionośny, pokarmowy czy oddechowy i moczowy. Warto wspomnieć, że owoc ten zawiera też zeaksantynę i luteinę, niezbędne dla prawidłowego widzenia.

Jak każdy owoc te również jest bogatym źródłem błonnika, wspierającego metabolizm, rytm wypróżnień oraz oczyszczającego nasze jelita. Ponadto niska kaloryczność (ok. 60 kcal na 100g) pozwala śmiało dodać go codziennej diety, szczególnie gdy zależy nam na utrzymaniu prawidłowej masy ciała.

Kto powinien sięgać po kiwi?

Tak naprawdę każdy znajdzie w tym owocu coś dla siebie, aby efektywnie zadbać o swoje zdrowie.

  • wysoka zawartość potasu wskazuje, że powinni włączyć do diety kiwi co, którzy borykają się z wysokim ciśnieniem oraz problemami układu krwionośnego (podwyższony cholesterol, skrzepy)
  • antyoksydanty (m.in. witamina C) ie tylko rozprawiają się z wolnymi rodnikami, ale także dbają o dobrą kondycję skóry i opóźniają procesy starzenia oraz łagodzą stany zapalne
  • coraz więcej badań wskazuje na to, że kiwi może przeciwdziałać uszkodzenim DNA, więc warto go spożywać jako element diety w profilaktyce przeciwnowotworowej, szczególnie w kontekście raka jamy ustnej

Ciekawostką jest to, że kiwi jest owocem chętnie wykorzystywanym w kosmetyce, dzięki właściwościom rozjaśniającym skórę oraz poprawiającym jej elastyczność. Pestki są natomiast wykorzystywane do produkcji peelingów, a także pozyskuje się z nich olej, który wykazuje działanie głęboko nawilżające i odżywiające.

A o tym, jak wykorzystać kiwi w kuchni przeczytacie już za momencik!

Komentarze