Goździki – rozgrzewają i leczą!

Mamy wiele rozgrzewających przypraw o jednoczesnych właściwościach leczniczych. Należą do nich też goździki. Ostatnio zapoznaliśmy Was z imbirem (przeczytajcie TU), przed nami jeszcze chociażby kurkuma, pieprz czy kardamon. A dziś…

Czytaj dalej

Bio zakwas z kiszonych ogórków

Bio zakwas z kiszonych ogórków to drugi produkt, po zakwasie z buraków, o niezwykłej mocy działania, którym chcemy Was wzmocnić na nadchodzącą jesień i zimę. Ostatnio pochyliliśmy się na burakami –…

Czytaj dalej

Międzynarodowy Dzień Wegetarianizmu

Międzynarodowy Dzień Wegetarianizmu obchodzony na początku października, to dobra okazja do tego, by przyjrzeć się o co w tej diecie tak naprawdę chodzi. Dlatego dziś chcemy przybliżyć Wam różne rodzaje…

Czytaj dalej

Zakwas – co to jest i jak go spożywać?

Czym jest zakwas? Jest to mieszanka kultur bakterii, służąca do przeprowadzania procesów fermentacji. Najczęściej kojarzony jest z produkcją pieczywa oraz z przemysłem mleczarskim. Zakwasy często są wykorzystywane jako element większego…

Czytaj dalej