Cudowna dynia

Dynia – cudowne warzywo, coraz częściej gości w sezonie na Polskich stołach. Mimo tego wciąż mało doceniana, szczególnie jako składnik posiłków dla najmłodszych.  Sezon dyniowy dobiegł końca, obecnie możemy być nią…

Czytaj dalej

Brownie z ciecierzycy

„Brownie” – słowo znaczące „duszek” lub „krasnoludek” z języka angielskiego, a prawdopodobnie zdrobnienie od słowa „brown”. Czekoladowe ciasto lub ciasteczka, typowe w kuchni amerykańskiej, idealny dodatek do kawy lub herbaty….

Czytaj dalej

Klasyczny hummus

  Hummus – przysmak kuchni arabskiej, pochodzący z Libanu. Prosta w wykonaniu, jej magiczne składniki pozwalają na uzyskanie niezapomnianego smaku. Coraz bardziej popularna, zimna przystawka jak również podana na ciepło…

Czytaj dalej

„Sernik” dyniowy

„Sernik” bez sera 🙂 Brzmi absurdalnie!  Przepis, który warto wypróbować, nie tylko skierowany do osób z nietolerancją czy alergią na laktozę, kazeinę, gluten czy orzeszki ziemne! Lekki odskok od tradycyjnych…

Czytaj dalej

Zielona superżywność

Z tym pojęciem na pewno zetknąłeś się przeglądając niektóre strony internetowe, czasopisma, artykuły o tematyce zdrowotnej, żywieniowej czy leczniczej.. Co takiego się za tym kryje? Czy każdy produkt nazwany „superfoods-em”…

Czytaj dalej

Probiotyki

Zapewne, większość z nas kojarzy tą nazwę z dobrymi bakteriami, które zasiedlają nasze jelita. W obecnym świecie, przy bardzo wysokim spożyciu antybiotyków i innych lekarstw, syntetycznych substancji, jesteśmy przytłaczaniu reklamami…

Czytaj dalej

Choroby tarczycy

Najważniejszy, malutki gruczoł naszego ciała kontrolujący każdy aspekt naszego metabolizmu. Bez jego prawidłowego funkcjonowania inne gruczoły dokrewne nie będą działały właściwie. Tarczyca wydziela cztery różne hormony bez których nie moglibyśmy żyć! Mają…

Czytaj dalej