Woda – źródło życia

To najzwyklejsza substancja na ziemi. Pod względem chemicznym to molekuła o wzorze H₂O. Towarzyszy nam w każdym momencie naszego życia. Kryje w sobie wiele tajemnic, jej funkcje są nie do…

Czytaj dalej

Fluor, Chlor, Brom..

Do tej grupy należy również jod ale o nim oddzielny artykuł. Delikatny zarys fluoru i jodu w artykule http://farmaswietokrzyska.pl/pl/blog/choroby/choroby-tarczycy.html. Grupa, o której mowa zwana jest chlorowcami lub halogenami. Pod względem chemicznym,…

Czytaj dalej

Cudowna dynia

Dynia – cudowne warzywo, coraz częściej gości w sezonie na Polskich stołach. Mimo tego wciąż mało doceniana, szczególnie jako składnik posiłków dla najmłodszych.  Sezon dyniowy dobiegł końca, obecnie możemy być nią…

Czytaj dalej

Brownie z ciecierzycy

„Brownie” – słowo znaczące „duszek” lub „krasnoludek” z języka angielskiego, a prawdopodobnie zdrobnienie od słowa „brown”. Czekoladowe ciasto lub ciasteczka, typowe w kuchni amerykańskiej, idealny dodatek do kawy lub herbaty….

Czytaj dalej

Klasyczny hummus

  Hummus – przysmak kuchni arabskiej, pochodzący z Libanu. Prosta w wykonaniu, jej magiczne składniki pozwalają na uzyskanie niezapomnianego smaku. Coraz bardziej popularna, zimna przystawka jak również podana na ciepło…

Czytaj dalej