Niedobory witamin cz.1

Nasz organizm każdego dnia przeprowadza miliardy reakcji biochemicznych. Do ich przebiegu niezbędne są enzymy, których ko faktorami (część enzymu odpowiedzialna za jego katalityczną aktywność) są witaminy i mikroelementy. Często nie…

Czytaj dalej

Tempeh z botwinką

  Z pewnością najlepiej nam znanym produktem sojowym jest Tofu – twarożek sojowy otrzymany przez koagulację mleka sojowego. Znacznie mniej popularnym produktem jest Natto – fermentowane ziarna soi bakteriami Bacillus…

Czytaj dalej

„Czysta 15”

„Czysta 15”- jest to lista 15 owoców i warzyw z upraw konwencjonalnych o najmniejszej zawartości pestycydów opracowana przez EWG. Environmental Working Group jest amerykańską organizacją, która wydała przewodnik na podstawie…

Czytaj dalej

„Twarożek” z nerkowców

Doskonale każdy zna smak świeżego twarożku z chrupiącymi warzywami: rzodkiewką i szczypiorkiem, szczególnie o wiosennym poranku.. ** Rozpoczynając przygodę z roślinnym odżywianiem, nie sądziłam, że kiedykolwiek spróbuje coś tak podobnego…

Czytaj dalej

Kokosowe curry

Hinduskie Curry z mnóstwem orientalnych przypraw takich jak: kmin rzymski, imbir, kolendra, kurkuma, chilli.. Potrawa mocno rozgrzewająca ! 🙂  Wydawałoby się, że nadaje się wyłącznie na jesienną, zimową porę lecz…

Czytaj dalej

Cudowny imbir

 Zingiber officinale Bulwiaste kłącze z rodziny Zingiberaceae, cudowna przyprawa i wspaniała roślina lecznica. Znana w Azji od 3 tysięcy lat, skąd właściwie pochodzi.. Ceniona w kuchni na całym świecie za…

Czytaj dalej

Pierwszy talerzyk dziecka

Przez pierwsze pół roku maleństwo potrzebuje wyłącznie mleko matki. Po tym okresie zaczyna zaglądać w talerz mamusi. Podawanie stałych posiłków nie wyklucza pokarmu naturalnego, który zaleca się podawać nawet do…

Czytaj dalej

Gryczane „Pancakes”

„Pancakes – amerykańskie puszyste placuszki.. ! Świetny pomysł na szybkie i smaczne śniadanko 🙂 Naszym celem jest zdrowie i dobre samopoczucie dlatego nasza wersja została nieco zmodyfikowana w porównaniu z…

Czytaj dalej