Mleko a zdrowie

Kilka lat temu byliśmy świadkami kampanii „Pij mleko, będziesz wielki”, w którą włączyło się wielu celebrytów i sportowców. Od dziecka słyszymy, że mleko jest kluczowe dla zachowania dobrego zdrowia. Bez…

Czytaj dalej

Hydrolaty naturalne

Po długich miesiącach oczekiwania w końcu nadeszły ciepłe dni. Spędzamy coraz więcej czasu na świeżym powietrzu i potrzebujemy odświeżenia czy wręcz ochłodzenia skóry w trakcie ekspozycji na słońce. Idealne są…

Czytaj dalej

Yerba mate

  O yerba mate dowiadujemy się co raz więcej, można by o niej pisać i pisać… Niby „zwykła herbatka” tylko pita nieco inaczej, a jednak nie tylko swoją różnorodnością i…

Czytaj dalej

Żurek na zakwasie z grzybami shitake

Żurek bezglutenowy, wegański Specjał kuchni polskiej, jeden z pierwszych zup, które goszczą do dziś na naszych stołach Świąteczny czas jest okresem kulinarnych zmagań dla wszystkich nie spożywających glutenu lub produktów…

Czytaj dalej

Zakwas bezglutenowy na żur

Święta Wielkanocne zbliżają się wielkimi krokami. Bez żuru nie może być tradycyjnego obiadu świątecznego. A prawdziwy żur tylko na naturalnym zakwasie. To ostatni moment na jego przygotowanie! Nie tolerujesz glutenu,…

Czytaj dalej

Zdrowie w sokach!

Panuje ogólne przekonanie, że soki są zdrowe. Na czarnej liście znajdują się napoje słodzone, gazowane, energetyczne. Słowo „sok” kojarzy się nam raczej pozytywnie… Pójdźmy zatem dalej… co kryje się za…

Czytaj dalej