Likier kawowy

Świeżo parzone espresso, mleczko kokosowe w nieco mocniejszym wydaniu ! Samo połączenie kawy z kokosem jest dosłownie obłędne, polecamy je przede wszystkim w domowej produkcji lodów. Odnośnie alkoholu, praktycznie go…

Czytaj dalej

Moc czarnuszki

Czarnuszka siewna (Nigella sativa) zwana w kuchni również czarnym kminkiem. Niezwykła roślina posiadająca ziarenka o olbrzymiej mocy! Jest rośliną Biblijną, w Egipcie stosowana była już kilka tysięcy lat temu.

Czytaj dalej

Zielony ma garniturek

„Ogórek, ogórek, ogórek zielony ma garniturek i czapkę i sandały, zielony, zielony jest cały!” Tak, jak słowa dziecięcej piosenki z lat 80-tych, znanej dobrze do dziś w przedszkolach, tak my…

Czytaj dalej

Cukinia

Sezon cukinii w pełni, ciekawi jesteście co, to „zwyczajne” warzywo w sobie kryje? Cukinia jest sezonowym, typowo letnim warzywem.  Przywędrowała do nas z Włoch. Młodsza siostrzyczka kabaczka o doskonałym delikatnym…

Czytaj dalej

Zielona pasta ze szczawiu

Bezglutenowa, 100% roślinna.. Lubicie szczaw? Może rośnie w Waszych ogródkach? Jeśli macie tylko go pod domem, lećcie do ogródka narwać garstkę liści, złapcie groszek zielony i miętę, wrzucajcie do blendera…

Czytaj dalej

Pali mnie

Refluks, właściwie choroba refleksowa, której jednym z objawów jest zgaga. Przykrego pieczenie w przełyku chyba każdy choć raz w życiu doświadczył a najgorzej gdy doświadcza go stale… Dodatkowymi objawami jest…

Czytaj dalej

Kalabryjska czerwona cebula z Tropei

Jeden z najbardziej znanych i najzdrowszych produktów regionalnych Italii. Uprawiana jest wzdłuż wybrzeża Morza Tyrreńskiego, na słonecznych działkach całego województwa Vibo Valentia. Tereny, na których jest uprawiana, są pochodzenia wulkanicznego…

Czytaj dalej

Jedziemy na wakacje?

Wakacje to czas wypoczynku, korzystania ze słonecznych kąpieli, czerpania radości z otaczającego nas karnawału przyrody. To również piękny czas nieograniczonych możliwości zajadania się pysznymi, soczystymi, świeżymi owocami i warzywami (wystarczy…

Czytaj dalej