Leki OTC, a alkohol

Dziś temat nieco inny ale równie ważny i powszechny. Skupimy się na lekach, których nie powinniśmy przyjmować jednocześnie gdy postanawiamy skosztować jakiegokolwiek alkoholu.

Czytaj dalej

Aqua faba

Aqua faba – hasztag To nic innego jak woda po cieciorce. Cenny składnik w kuchni roślinnej. Może po tym wpisie już nie będziecie jej wylewać do zlewu, a wykorzystacie do..?Zaraz…

Czytaj dalej

Przyprawy świata II

Druga część krótkiego przewodnika o cudownych dodatkach w naszej kuchni. Skupiamy się na przyprawach pochodzących z krajów azjatyckich i nie tylko, lecz większość z nich są dostępne i stosowane już…

Czytaj dalej

Nutella śliwkowa

Nutella śliwkowa? Dobrze wiemy, że rozkoszą jest połączenie owoców z czekoladą, czy maliny, czy truskawki czy właśnie śliwki. Sezon śliwkowy pomału dobiega końca.. może już zrobiliście powidła lub dżemy śliwkowe?

Czytaj dalej

Przyprawy świata I

Przyprawy i zioła to prawdziwy skarb w kuchni. Ich tematyka jest ciężka do wyczerpania. Są niezbędne i niezastąpione, stanowią wspaniały dodatek do różnorakich potraw. Wiele z nich tworzy nierozerwalny związek…

Czytaj dalej

Czym zastąpić JAJKO?

Jajko jest bardzo popularnym produktem pochodzenia zwierzęcego. Niemalże jest składnikiem każdego wypieku, wszelkiego rodzaju deserów, jak nie dodawane w całości to użyte w postaci ubitego białka czy utartego żółtka z…

Czytaj dalej

hummus z oliwkami

Znacie już przepis na hummus klasyczny, hummus z dynią, z bobu i z burakiem. A dziś coś nietypowego, hummus z zielonymi oliwkami. Jeśli lubicie zielone oliwki jako dodatek do różnych…

Czytaj dalej

Pieczona dynia

Nie da się zauważyć, że kochamy dynię Hokkaido 🙂 Jest to według nas najsmaczniejsza odmiana, którą jako jedyną możemy jeść ze skórką, zatem jeśli kogoś z Was przeraża obieranie dyni,…

Czytaj dalej