Bezglutenowa szarlotka

Kruche bezglutenowe ciasto pokryte dużą ilością pieczonych jabłek bogato przyodzianych cynamonem i naturalnym miodem! Szarlotka, chyba każdy z nas ją kocha ale ta jest wyjątkowa.

Czytaj dalej

Jak obudzić się z zimowego snu?

Pierwsze promienie słońca przedzierają się przez okna do naszych domów, pierwsze chwile, gdy czujemy wiosenne ciepło… już minęły mroźne, przenikliwe wilgocią dni. Myślę, że nie tylko my chcielibyśmy

Czytaj dalej

Niechciani lokatorzy

Pasożyty – wstęp dr Ross Anderson – „Sądzę, że pasożyty należą do najbardziej zaniedbywanych chorób w historii ludzkości…“ Pasożyty są wśród nas i wewnątrz nas, nie ma możliwości abyśmy pozbyli…

Czytaj dalej

S.O.S w infekcji

O co tak naprawdę chodzi..? Doskonale znamy, klasyczny sposób postępowania: wizyta u lekarza internisty/pediatry lub kontakt z farmaceutą w najbliższej aptece, niestety zazwyczaj nie mamy kontaktu z farmaceutą

Czytaj dalej

Bezglutenowa tarta czekoladowa

Przyznamy się szczerze, że uwielbiamy tarty zarówno te wytrawne jak i deserowe. Długo szukałam idealnego przepisu na kruchy spód bezglutenowy z użyciem mąk a nie orzechów/nasion z owocami suszonymi.

Czytaj dalej

Naturalny antybiotyk

Sezon jesienno-zimowy jest bardzo specyficznym okresem dla każdego z nas. Nie tylko krajobraz się zmienia, roślinność jakby „zamiera” na pewien czas, brak odpowiedniej ilości światła, krótkie dni, gorszy dostęp do…

Czytaj dalej

Krem z marchwi i kokosa

Zupki typu krem są błyskawiczne w przygotowaniu. Zapewne jak raz ją spróbujecie, to z pewnością częściej będziecie po nią sięgać. Orientalny krem z marchwi, delikatny, rozgrzewający, idealny na jesienne popołudnia.

Czytaj dalej

Sałatka z ciecierzycą

Głównym składnikiem jest włoski groch tzw. ciecierzyca, cieciorka. Świetne źródło białka roślinnego, żelaza, cynku i kwasu foliowego. Użyliśmy tradycyjnej ciecierzycy i ciecierzycy czarnej o zdecydowanie bardziej wyrazistym smaku.

Czytaj dalej