Leczo z cukinii

Potrawa węgierska, znana także na Słowacji, Ukrainie, w Niemczech, Czechach, Austrii i Izraelu. W oryginalnej węgierskiej wersji wygląda następująco: „Rodzaj ragout warzywnego z pomidorów i świeżej papryki duszonych na smalcu z dodatkiem wędzonej…

Czytaj dalej

Siemie lniane

Linum usitatissimum L. – len zwyczajny, gatunek rośliny z rodziny Lnowatych.   Jedna z najbardziej znanych roślin leczniczych w medycynie naturalnej. Jej nasiona tzw. siemie lniane zaliczane jest do „superfoods”. Kiedyś…

Czytaj dalej

Ciacho czekoladowo-bananowe

Gryka, banany, żurawina, gorzka czekolada ! ..i mamy pyszne ciacho bezglutenowe 🙂 100% roślinne, 100% gluten free! bez mąki pszennej, bez jajek, bez białego cukru, bez utwardzonych tłuszczy.. Gryka niepalona – jedno…

Czytaj dalej

Wypasione ciasto

Drodzy, czas na solidny deser, na rozpustne ciasto !  To ciasto z pewnością podbije przez żołądek Wasze serca ale i Waszych gości również ! 🙂 Jesteśmy w stanie to zagwarantować…

Czytaj dalej

Najlepsze bezglutenowe naleśniki

Lubimy naleśniki. Kojarzą się nam z dzieciństwem gdy mamusia czy babcia zawijała je z serem, dżemem, jabłkami w rulonik lub składała w trójkąt, te podawane na słodko polewane bitą śmietaną…

Czytaj dalej

Jarmuż Bio

Jarmuż (Brassica oleracea L. var. sabellica L.) –odmiana botaniczna kapusty warzywnej, należąca do rodziny kapustowatych. Uprawiana w Europie od ponad 2 tysięcy lat. Jedna z najstarszych odmian użytkowych tego gatunku, zyskująca z każdym rokiem więcej zwolenników….

Czytaj dalej

Likier kawowy

Świeżo parzone espresso, mleczko kokosowe w nieco mocniejszym wydaniu ! Samo połączenie kawy z kokosem jest dosłownie obłędne, polecamy je przede wszystkim w domowej produkcji lodów. Odnośnie alkoholu, praktycznie go…

Czytaj dalej

Moc czarnuszki

Czarnuszka siewna (Nigella sativa) zwana w kuchni również czarnym kminkiem. Niezwykła roślina posiadająca ziarenka o olbrzymiej mocy! Jest rośliną Biblijną, w Egipcie stosowana była już kilka tysięcy lat temu.

Czytaj dalej