Cukinia

Sezon cukinii w pełni, ciekawi jesteście co, to „zwyczajne” warzywo w sobie kryje? Cukinia jest sezonowym, typowo letnim warzywem.  Przywędrowała do nas z Włoch. Młodsza siostrzyczka kabaczka o doskonałym delikatnym…

Czytaj dalej

Zielona pasta ze szczawiu

Bezglutenowa, 100% roślinna.. Lubicie szczaw? Może rośnie w Waszych ogródkach? Jeśli macie tylko go pod domem, lećcie do ogródka narwać garstkę liści, złapcie groszek zielony i miętę, wrzucajcie do blendera…

Czytaj dalej

Pali mnie

Refluks, właściwie choroba refleksowa, której jednym z objawów jest zgaga. Przykrego pieczenie w przełyku chyba każdy choć raz w życiu doświadczył a najgorzej gdy doświadcza go stale… Dodatkowymi objawami jest…

Czytaj dalej

Kalabryjska czerwona cebula z Tropei

Jeden z najbardziej znanych i najzdrowszych produktów regionalnych Italii. Uprawiana jest wzdłuż wybrzeża Morza Tyrreńskiego, na słonecznych działkach całego województwa Vibo Valentia. Tereny, na których jest uprawiana, są pochodzenia wulkanicznego…

Czytaj dalej

Jedziemy na wakacje?

Wakacje to czas wypoczynku, korzystania ze słonecznych kąpieli, czerpania radości z otaczającego nas karnawału przyrody. To również piękny czas nieograniczonych możliwości zajadania się pysznymi, soczystymi, świeżymi owocami i warzywami (wystarczy…

Czytaj dalej

Pasztet z bobu i zielonego groszku

Pasztet? Jak to pasztet bez mięsa ! – niekiedy zdarza się nam słyszeć takie zdanie J Tylko nazywany pasztetem ze względu na kształt i konsystencję. Pomysłów na pasztety wyłącznie z produktów…

Czytaj dalej

Pieprz cayenne

Cudowne właściwości pieprzu Cayenne Chyba każdy kto choć trochę pichci w swojej kuchni, darzy gotowanie odrobiną sympatii, zna pieprz Cayenne (papryczkę kajeńską) szczególnie z wybitnej ostrości J Zwykle bardzo ostrożnie zachowujemy…

Czytaj dalej

Hummus z bobu

Hummus Chyba każdy zna lub o nim słyszał. Coraz częściej możemy spotkać go w kartach lokali naszych miast. Przepis na najpopularniejszą libańską pastę w klasycznym wykonaniu, cieszy się największą popularnością…

Czytaj dalej