Yerba mate

  O yerba mate dowiadujemy się co raz więcej, można by o niej pisać i pisać… Niby „zwykła herbatka” tylko pita nieco inaczej, a jednak nie tylko swoją różnorodnością i…

Czytaj dalej

Żurek na zakwasie z grzybami shitake

Żurek bezglutenowy, wegański Specjał kuchni polskiej, jeden z pierwszych zup, które goszczą do dziś na naszych stołach Świąteczny czas jest okresem kulinarnych zmagań dla wszystkich nie spożywających glutenu lub produktów…

Czytaj dalej

Zakwas bezglutenowy na żur

Święta Wielkanocne zbliżają się wielkimi krokami. Bez żuru nie może być tradycyjnego obiadu świątecznego. A prawdziwy żur tylko na naturalnym zakwasie. To ostatni moment na jego przygotowanie! Nie tolerujesz glutenu,…

Czytaj dalej

Zdrowie w sokach!

Panuje ogólne przekonanie, że soki są zdrowe. Na czarnej liście znajdują się napoje słodzone, gazowane, energetyczne. Słowo „sok” kojarzy się nam raczej pozytywnie… Pójdźmy zatem dalej… co kryje się za…

Czytaj dalej

Przesilenie wiosenne

Przesilenie wiosenne tuż tuż… już niespełna tydzień do rozpoczęcia wiosny! O tym jak obudzić się z zimowego snu pisaliśmy tutaj. Polecając napoje, którymi możemy się zdrowo pobudzić. Natomiast dziś skupimy…

Czytaj dalej

Bezglutenowa szarlotka

Kruche bezglutenowe ciasto pokryte dużą ilością pieczonych jabłek bogato przyodzianych cynamonem i naturalnym miodem! Szarlotka, chyba każdy z nas ją kocha ale ta jest wyjątkowa.

Czytaj dalej

Jak obudzić się z zimowego snu?

Pierwsze promienie słońca przedzierają się przez okna do naszych domów, pierwsze chwile, gdy czujemy wiosenne ciepło… już minęły mroźne, przenikliwe wilgocią dni. Myślę, że nie tylko my chcielibyśmy

Czytaj dalej