Nagroda 2012

Prawie sto hektarów ziemi, a na niej marchew, dynie i brokuły. Wszystko świeże, smaczne i przede wszystkim zdrowe. Gospodarstwo Łukasza Gębki z Borii w powiecie ostrowieckim zdobyło główną nagrodę w konkursie na najlepsze produkcyjne gospodarstwo ekologiczne.

Gębkowie od dziewięciu lat prowadzą gospodarstwo ekologiczne, zaczynali od siedmiu hektarów. – Musiałem coś z tą ziemią zrobić, jakoś ją zagospodarować. Wtedy pomyślałem o warzywach, z czasem ta działalność przerodziła się w pasję. Szukałem najlepszych rozwiązań, pomyślałem, że uprawy ekologiczne to będzie to, o co mi chodzi – mówi pan Łukasz.

Dziś gospodarstwo pana Łukasza to osiemdziesiąt siedem hektarów warzyw i zbóż. Ze znalezieniem odbiorców nie ma problemów: towar głównie idzie na eksport. Chętnych klientów jest bardzo wielu, bo ekologiczne produkty są poszukiwane.

Ale poza plusami są również minusy – bo rolnictwo ekologiczne jest bardzo pracochłonne. – Najbardziej pracochłonne jest usuwanie chwastów: nie stosujemy do tego chemii, musimy robić to ręcznie – mówi rolnik. Liczba ekologicznych gospodarstw w naszym regionie stale rośnie: jest ich tysiąc trzysta, to w sumie trzynaście tysięcy hektarów upraw.

Zdaniem ekspertów produkcja ekologiczna ma szansę rozwoju. Sprzyjają temu między innymi korzystne warunki środowiska w naszym regionie.
źródło. TVP Kielce

Podziel się...Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on TwitterEmail this to someonePrint this page