Farma Świętokrzyska
  • Farma Świętokrzyska
  • Farma Świętokrzyska
  • Farma Świętokrzyska
Masz pytania? Skontaktuj się!Basia - 601 411 075od godz 7.00 do 15.00

Głównym składnikiem jest włoski groch tzw. ciecierzyca, cieciorka. Świetne źródło białka roślinnego, żelaza, cynku i kwasu foliowego. Użyliśmy tradycyjnej ciecierzycy i ciecierzycy czarnej o zdecydowanie bardziej wyrazistym smaku. Możemy oczywiście użyć jednego rodzaju cieciorki. Podana w towarzystwie awokado, orzechów włoskich, pestek dyni i płatków migdałowych. Zarówno awokado jak orzechy i nasiona są zdrowotną bombą jeśli chodzi o zawartość niezbędnych kwasów tłuszczowych!

 Sałatka zdecydowanie jest wysokojakościowym posiłkiem bogatym w dobrej jakości białko i niezbędne tłuszcze roślinne. Koniecznym dodatkiem są suszone na słońcu pomidory i świeży czosnek! Do pięknej gry kolorów dorzucamy ulubioną zieleninę, u nas karbowana sałata.

Ciecierzycę standardowo moczymy minimum 12 godzin i gotujemy aż będzie miękka ale nie rozgotowana. Możemy „na szybko” użyć gotowej cieciorki ze słoika, unikajmy ciecierzycy w puszce.

Awokado ważne aby było dojrzałe, poznamy je po beżowo-zielonym kolorze pod brązowym zdrewniałym ogonkiem. Pozbawione musi być również czarnych kropek na skórce i po delikatnym naciśnięciu palcem miąższ powinien ulec wgnieceniu, a po chwili wrócić do stanu wyjściowego.

Orzechy włoskie i pestki dyni najlepiej gdy będą łuskane świeżo przed podaniem a jeśli nie mamy na to czasu, postarajmy się o te, które są pozbawione środków konserwujących.

Suszone pomidory najlepsze są suszone na słońcu i pozbawione gotowej zalewy. Lecz mogą one zawierać sporą ilość soli, zatem warto namoczyć je chwilkę przed wrzuceniem do sałatki. Zdecydowanie łatwiej będzie nam je pokroić.

 

Składniki na dużą porcję: 

# 250g ugotowanej ciecierzycy klasycznej

# 250g ugotowanej czarnej ciecierzycy

# 100g suszonych pomidorów na słońcu

# jedno dojrzałe awokado

# jedna sałata karbowana

# garść łuskanych orzechów włoskich

# garść łuskanych pestek dyni

# garść płatków migdałowych

# 4 ząbki czosnku

 

Sos:

# olej kokosowy rafinowany lub zimno tłoczony olej lniany

# sok z jednej cytryny

# sól himalajska, oregano, majeranek, pieprz ziołowy, pieprz czosnkowy, papryka słodka

 

Przygotowanie:

1.   Sałatę karbowaną dokładnie myjemy i drzemy na małe kawałki.

2.   Awokado i suszone pomidory (po wcześniejszym namoczeniu) kroimy na drobne kawałki. Następnie łuskamy orzechy włoskie i pestki dyni. Czosnek obieramy i kroimy na cieniutkie plasterki.

3.  Układamy na talerzu sałatę, ugotowaną ciecierzycę awokado, suszone pomidory i posypujemy orzechami i nasionami.

4.  Przygotowujemy sos: w miseczce mieszamy olej z sokiem z cytryny a następnie wsypujemy sól, mieszamy i dodajemy wszystkie zioła.

5.  Polewamy nim gotową sałatkę i dokładnie mieszamy.

 

Smacznego!

 

 

Zespół Farmy Świętokrzyskiej