Do zapewniania dostępu „świeżych” warzyw i owoców w sezonie zimowym konieczne jest przestrzeganie pewnych zasad. Co ciekawe zasady te powinny dotyczyć nie tylko sposobu przechowywania ale również wyboru odpowiednich odmian  oraz terminu zbioru.

Głównymi warzywami nadającymi się do zimowego przechowywania są: buraki, cebula, czosnek, chrzan, marchew, ziemniaki, pietruszka, selery, por i kapusta. Pozostałe warzywa takie jak: pomidor lub ogórek można przechowywać jedynie przez kilkanaście dni. Jeszcze mniejszą trwałość mają natomiast warzywa liściowe o trwałości mieszczącej się w granicy kilku dni.

Wybór odmiany jest początkowym problemem który będziesz musiał rozwiązać w kwestii przyszłego przechowania warzyw. Obecnie dostępna jest bardzo szeroka gama odmian dająca ogromne pole do popisu zarówno w kwestii smakowej, przetwórczej jak i przechowalniczej. Wybranie w tym przypadku odmiany o najwyższym wskaźniku przechowalności jest sprawą najistotniejszą. Niektóre z warzyw (pietruszka, seler, burak) charakteryzują się podobną trwałością przechowalniczą przez co problematyczny wybór odmiany schodzi na dalszy plan.

Kolejną kwestią mającą wpływ na zimowe przechowania warzyw jest ich stopień dojrzałości w czasie zbiorów. Bardzo istotne jest w tym przypadku to, że najlepiej przechowują się warzywa wyrośnięte lecz nie przejrzałe. Zbiór warzyw należy przeprowadzić w pogodne dni. Podczas segregacji należy wybierać tylko te zdrowe, nieuszkodzone egzemplarze.  Troszkę inaczej wygląda sytuacja w przypadku warzyw korzeniowych gdzie istotniejsze znaczenie ma termin wysiewu.

Kolejnym dla wielu osób najistotniejszym czynnikiem jest zachowanie odpowiedniej temperatury i wilgotności w pomieszczeniu przechowalniczym. Dolną granicą jest 0°C natomiast górna stanowi stopień zagrzania warzyw i ich ponowny rozwój.

Różne warzywa wymagają odmiennej wilgotności w pomieszczeniu. Cebula i czosnek wolą nisko wilgotność natomiast marchew oraz pietruszka wysoką. Ogólne warzywa korzeniowe wymagają dużej wilgotności powietrza podczas przechowywania oraz zachowania temperatury pomiędzy 1 a 4°C. Niską wilgotność powietrza możesz zachować przechowując warzywa w miejscach przewiewnych.

Warzywa wymagające niskiej wilgotności powietrza lubią temperaturę od 1 do 7°C. Dobrze jest je układać cienką warstwą na słomianej macie. Wyjątkowym przykładem odznacza się cebula, która wymaga wyjątkowo dużej suchości. Aby zapewnić jej wyjątkowo wysoką przechowalność zewnętrzne liście i łuski muszą być zupełnie suche.

Do przechowywania warzyw korzeniowych doskonale nadaje się piwnica. Bardzo dobrze znoszą warunki ułożenia zarówno luzem jak i w skrzynkach. Do zachowania wysokiej wilgotności dobrze jest przysypać je wilgotnym piaskiem.

Kolejnym sposobem przechowania warzyw jest ich zakopcowanie lub w wyjątkowych sytuacjach wykopanie rowów o głębokości 50-60cm. Po umiejscowieniu warzyw należy je przysypać cienkimi warstwami ziemi piaszczystej. W przypadku wysokich mrozów należy pogrubić wierzchnia warstwę stosując słomę lub siano.

Do szczególnie ciekawych warzyw należy por oraz pietruszka. W ich przypadku wcale nie trzeba martwić się i przechowywanie. Można zostawiać je na zimę w gruncie.

Do profesjonalnych pomieszczeń służących do zimowego przechowywania warzyw i owoców należą chłodnie z kontrolowaną temperaturą i wilgotnością powietrza. Rolnik nie musi się wtedy martwić i nagłe zachwiania temperatury przez co zwiększa prawdopodobieństwo przechowalności. Powinien jednak na bieżąco kontrolować i sprawdzać chłodnie pod względem technicznym aby w wyjątkowych przypadku temperatura i wilgotność panująca w środku nie okazała się odmienna od zaprogramowanej.

Bardzo istotne jest przechowywanie każdego roku warzyw w innych miejscach aby zapobiec jakiemukolwiek rozwojowi chorób.


Dodaj komentarz:


 

28 paź 2012