Sianie dyni

Minioną środę 8 maja przeznaczyliśmy na sianie ekologicznej dyni. W odróżnieniu od ziemniaków, marchwi, cebuli oraz czosnku siew ten odbywa się jedynie przy wykorzystaniu czynnika ludzkiego- nie bierze w nim udziału żadna maszyna.

W obecnym sezonie wysialiśmy trzy odmiany eko dyni: Bambino, Orange oraz Hokkaido. Ta ostatnia jest najbardziej znana i rozpowszechniona ze względu na swoje walory smakowe. Zapewne nie bez znaczenia jest też fakt, że dynia Hokkaido nie wymaga obierania skóry- można ją spożywać i przetwarzać tuż po umyciu.  Doskonale sprawdza się w roli dania głównego (krem z dyni), deseru (dynia z jabłkami) oraz soku. Jest również prawdziwą bombą witaminową.

Jeśli jesteście ciekawi jak wygląda proces siania tego warzywa zapraszamy na krótką fotorelację. Na pierwszym zdjęciu widoczne jest nasionko dyni:

Nasionko dyniSienie eko dyni

Pojedyncze nasionko wciskamy do ziemi, a następnie przysypujemy i ugniatamy nogą. Po odmierzeniu 3 długości stopy czynność tę powtarzamy i tak do wyczerpania zapasu około 80 000 sztuk nasion ;)

Eko dynia siew
Ekologiczna dynia uprawa

Pogoda okazała się bardzo łaskawa, gdyż termometry oscylowały w okolicach 30 stopni. Pierwsza praca została wykonana. Kolejna, która nas czeka na plantacji eko dyni, to plewienie chwastów, które zapewne niebawem się pojawią i tak, aż do zbiorów, które odbywają się pod koniec października. Natomiast pierwsze małe ekologiczne dynie będzie można zbierać już w okolicach lipca :)


Dodaj komentarz:


 

09 maj 2013