I już jest! Zima. W tym roku i kalendarzowa i astronomiczna zima przypadają na 22 grudnia. Choć pogoda za oknem raczej wiosenna, to obecna wilgoć, mroźny wiaterek sprawiają, że szukamy jakie są sprawdzone sposoby na rozgrzanie.

Chcemy Wam zaproponować nie tylko ciepły kocyk, energiczny spacer i inne aktywności, ale też coś smakowitego! Ponieważ kilka dni temu obchodziliśmy światowy dzień herbaty, nie zabraknie tego napoju. Ale mamy też pyszny, rozgrzewający deser! A nuż wypróbujecie w święta!

Astronomiczna zima z kubkiem pysznej herbaty

Czarna herbata z kardamonem

Kardamon jest jedną z wielu rozgrzewających przypraw, które korzystnie wpływają także na nasze zdrowie. Dlatego używajmy go tak często, jak tylko możemy. Dziś zaserwujcie sobie na deser pyszną herbatkę:

  • ulubiona czarna lub czerwona herbata –  najlepiej w liściach
  • litr wrzątku
  • pomarańcza (lub inne cytrusy)
  • 4-6 całych nasion kardamonu
  • pół laski wanilii
  • szczypta cynamonu
  • opcjonalnie: miód

Herbatę zaparzamy tak jak lubimy, mocniejszą czy słabszą. Gdy będzie gotowa dodajemy do niej pokrojoną pomarańczę, wyłuskane ziarna kardamonu i wanilii oraz szczyptę cynamonu. Zostawiamy na kilka minut, aż owoce i przyprawy się przegryzą. Po tym czasie, jeśli potrzebujemy, dosładzamy miodem. Pamiętajcie, że wysoka temperatura osłabia prozdrowotne działanie miodu. Do herbatki wybornie smakują korzenne ciasteczka lub pierniczki (polecamy ten ekspresowy przepis!). Ale także polecamy nasze cynamonowe wypieki.

A po inne aromatyczne i rozgrzewające przepisy na zimowe herbatki zapraszamy TU (klik). Pamiętajcie, że doskonale rozgrzewa także ostry i aromatyczny imbir!

Deser cynamonowy – pyszne ciasteczka

Cieszy nas, że coraz więcej osób, zamiast kupować gotowe słodycze, przyrządza je w domu. Dzięki temu, ograniczamy spożycie wszelkich dodatków do żywności, utwardzonych tłuszczów i syropów glukozowo-fruktozowych. Manifestujemy także tym to, że chcemy jeść i smacznie i zdrowo. Dlatego mamy dla Was ekspresowy przepis na rozgrzewające cynamonowe ciasteczka.

Potrzebujemy:

  • 240 g mąki
  • 240 g masła lub innego tłuszczu
  • 20 g cynamonu
  • duże jajko lub dwa małe albo zamiennik
  • 100 g ksylitolu (opcjonalnie cukru, jeśli używacie)

Masło ucieramy z ksylitolem, aż powstanie gęsta masa. Dodajemy jajko (lub zamiennik), mąkę i cynamon i mieszamy mikserem na wolnych obrotach, a następnie ugniatamy sami. Owijamy w folię spożywczą lub woskową owijkę i schładzamy przez pół godziny w lodówce. Następnie schłodzone ciasto rozwałkujemy i wycinamy kształty foremkami. Gotowe ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem i pieczemy 10-12 min. w temperaturze 180 st. Z okazji zbliżających się świąt, ciasteczka można dowolnie ozdobić i udekorować. Zjadamy jak lekko przestygną, popijając rozgrzewającą herbatką. A więcej o zdrowotnych właściwościach cynamonu przeczytacie TU (klik).