Pierniczki są nierozłącznym elementem świąt Bożego Narodzenia. Uwielbiane nie tylko przez dzieci, stanowią pyszny, słodziutki prezent w czasie postnej wigilii. W zeszłym roku prezentowaliśmy Wam szybkie ciasteczka i babeczki pierniczkowe (przepis znajdziecie TU – klik), które skradły Wasze serca. Podejrzewamy, że w wielu domach już czekają na świąteczną wieczerzę. Dziś chcemy zaproponować Wam zupełnie coś nowego, ale nieziemsko pysznego. Są to pierniczki z batatów, czyli ze słodkich ziemniaków. Pokochacie je już je przyrządzając! Dostałam ten przepis od koleżanki i… przepadłam! Gwarantuje, że taki sam los czeka i Was!

Pierniczki z batatów

Aby przygotować te łakocie (nie tylko na święta) potrzebujemy:

  • 500 g batatów (słodkich ziemniaków) – masa na surowo
  • łyżka miodu
  • 100 g masła (można użyć masła klarowanego, oleju kokosowego lub innego tłuszczu)
  • 550 g mąki – polecamy mąką owsianą lub gryczaną
  • przyprawa pierniczkowa
  • łyżeczka drobno startej skórki z pomarańczu (jeśli używacie olejków eterycznych, dodajcie 6-8 kropli olejku z dzikiej pomarańczy)
  • 2 łyżki kakao
  • 50 g ksylitolu (można użyć ulubionego słodzidła, np. cukru kokosowego lub trzcinowego czy erytrolu)
  • 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli

I przyrządzamy:

Ziemniaki gotujemy. Następnie ubijamy je robotem kuchennym lub ręcznie za pomocą tłuczka. Ubijając dodajemy: mąkę, masło, szczyptę soli, przyprawę piernikową, olejki jeśli korzystacie, kakao, sodę oczyszczoną, miód i cukier. Mieszamy składniki do uzyskania jednolitej masy. Gotową masę ugniatamy ręcznie formując kulę. Zawijamy w papier (ewentualnie folię spożywczą) i chłodzimy w lodówce przez godzinę. Po tym czasie, posypujemy stolnicę mąką i rozwałkowujemy na niej ciasto. Foremkami wycinamy ciasteczka i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 160 stopni z włączoną funkcją termoobiegu, przez 15-20 minut. Przestygnięte pierniczki z batatów dekorujemy według uznania. 

A do popicia koniecznie przygotujcie sobie gorącą czekoladę z mlekiem kokosowym (przepis TU – klik).

Teraz pozwólcie, że w imieniu całego zespołu Farmy Świętokrzyskiej prześlemy Wam moc serdecznych życzeń świątecznych. Aby ten czas był wypełniony wdzięcznością, miłością i radością. Niech święta upłyną nam wszystkim w rodzinnej, spokojnej atmosferze. Kochani, niech Wam się szczęści!