Fasolka szparagowa to typowe letnio-jesienne warzywo, z którego możemy przyrządzić wspaniałe potrawy jak i wykorzystać ją jako dodatek do obiadu. Dziś mam dla Was pomysły właśnie na dania z fasolką, ale najpierw kilka słów dlaczego warto ją jeść.

Zdrowie z fasolki

Zarówno żółta i zielona odmiana fasolki, poza minimalnymi różnicami w składzie witamin i w smaku są skarbnicą wartościowych mikro i makroelementów. Znajdziemy w nich witaminy takie jak: A, C, K, E oraz z grupy B, kwas foliowy, potas fosfor oraz żelazo, magnez, wapń, sód i śladowe ilości cynku. Zawierają także liczne flawonoidy, czyli silne przeciwutleniacze, które chronią nas przed działaniem wolnych rodników, zmniejszając ryzyko rozwoju chorób nowotworowych.

Fasolka jest dobrym warzywem dla diabetyków z uwagi na niską kaloryczność oraz niski indeks glikemiczny i dużą zawartość błonnika. Fasolka wykazuje działania moczopędne, co może być wspierające przy leczeniu artretyzmu, chorób nerek i pęcherza moczowego. Jednocześnie działa oczyszczająco, usuwając toksyny z organizmu. Fasolkę spożywamy wyłącznie po obróbce termicznej, gdyż zawiera toksyczne dla ludzi roślinne białko, ulegające rozkładowi dopiero w procesie gotowania.

Więcej o fasolce i jej właściwościach przeczytacie we wpisie “Fasolka szparagowa…”.

Dania z fasolki

O tym, że fasolka fajnie komponuje się z różnymi warzywnymi kotletami (ale nie tylko), tofu czy jajkiem sadzonym, wiemy wszyscy. Dlatego teraz zaserwujemy ją jako danie główne oraz sałatkę. Na pierwszy ogień idzie:

Fasolka szparagowa z curry

Składniki:

  • 500 g fasolki
  • 150 g marchewki
  • 3 cebulki
  • 20 g korzenia imbiru, świeżego
  • 2 ząbki czosnku
  • 20 g oliwy z oliwek
  • 60g jogurtu naturalneg0
  • łyżka koncentratu pomidorowego
  • przyprawy: ¼ łyżeczki soli, łyżka cukru trzcinowego, ½ łyżeczka białej gorczycy, ½ łyżeczki kolendry, mielonej, 3 goździki, łyżeczka curry, mielonego, szczypta chili
  • 300 ml bulionu warzywnego

I gotujemy:

Warzywa myjemy i te które trzeba, obieramy. Fasolkę kroimy w kawałki, cebulkę w piórka, marchewkę w słupki, imbir i czosnek siekamy. Posiekany imbir z czosnkiem mieszamy z solą i cukrem. W głębokiej patelni, rozgrzanej oliwie dusimy 3-4 minuty kolendrę, gorczycę i goździki. Następnie dodajemy pastę imbirową i cebulkę i dusimy kolejne 4-5 min. Dokładamy fasolkę, marchewkę, koncentrat pomidorowy, curry, chili i zalewamy bulionem. Gotujemy bez przykrycia ok. 15 minut, aż odparuje płyn. Na koniec dolewamy jogurt i mieszamy. Serwujemy razem z ryżem. Naturalnie możemy wykorzystać jako dodatek do dania, ale sama fasolka wyśmienicie sprawdzi się jako obiad.

Sałatka fasolowa z serem feta

Składniki:
  • 450 g fasolki
  • cebula
  • 40 g płatków migdałowych
  • 200 g jogurtu typu greckiego
  • 200 g sera typu feta
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 6 gałązek natki pietruszki, świeżej, tylko liście
  • 20 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
  • ½ łyżeczki soli
  • 2 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
  • 500 ml wody

Przygotowanie:

Fasolkę gotujemy w lekko osolonej wodzie. Cebulkę i natkę drobno posiekać i dodać do nich sok z cytryny, jogurt grecki, oliwę sól i pieprz. Dokładnie wymieszać. Ser pokroić i kostkę. Ostudzoną fasolkę przełożyć do miski, dołożyć ser i dressing jogurtowy i dokładnie wymieszać. Na koniec posypać migdałami.

    Koniecznie spróbujcie też naszego przepisu na kaszę z fasolką! Palce lizać! A jakie są Wasze ulubione dania z fasolką? Podzielcie się w komentarzach!