Brownie z ciecierzycy

„Brownie” – słowo znaczące „duszek” lub „krasnoludek” z języka angielskiego, a prawdopodobnie zdrobnienie od słowa „brown”. Czekoladowe ciasto lub ciasteczka, typowe w kuchni amerykańskiej, idealny dodatek do kawy lub herbaty….

Czytaj dalej

Klasyczny hummus

  Hummus – przysmak kuchni arabskiej, pochodzący z Libanu. Prosta w wykonaniu, jej magiczne składniki pozwalają na uzyskanie niezapomnianego smaku. Coraz bardziej popularna, zimna przystawka jak również podana na ciepło…

Czytaj dalej

„Sernik” dyniowy

„Sernik” bez sera 🙂 Brzmi absurdalnie!  Przepis, który warto wypróbować, nie tylko skierowany do osób z nietolerancją czy alergią na laktozę, kazeinę, gluten czy orzeszki ziemne! Lekki odskok od tradycyjnych…

Czytaj dalej

Zielona superżywność

Z tym pojęciem na pewno zetknąłeś się przeglądając niektóre strony internetowe, czasopisma, artykuły o tematyce zdrowotnej, żywieniowej czy leczniczej.. Co takiego się za tym kryje? Czy każdy produkt nazwany „superfoods-em”…

Czytaj dalej

Probiotyki

Zapewne, większość z nas kojarzy tą nazwę z dobrymi bakteriami, które zasiedlają nasze jelita. W obecnym świecie, przy bardzo wysokim spożyciu antybiotyków i innych lekarstw, syntetycznych substancji, jesteśmy przytłaczaniu reklamami…

Czytaj dalej

Choroby tarczycy

Najważniejszy, malutki gruczoł naszego ciała kontrolujący każdy aspekt naszego metabolizmu. Bez jego prawidłowego funkcjonowania inne gruczoły dokrewne nie będą działały właściwie. Tarczyca wydziela cztery różne hormony bez których nie moglibyśmy żyć! Mają…

Czytaj dalej

Cud terapii Gersona

Światowe organizacje zdrowia publikują zatrważające raporty dotyczące nowotworów. Rokowania na najbliższe kilkanaście lat są jeszcze bardziej przerażające…   Obecnie można śmiało mówić o epidemii chorób nowotworowych, która dotyka głównie kraje…

Czytaj dalej