O nas

Jesteśmy rolnikami, dla których uprawa ziemi to coś więcej, niż produkowanie warzyw i owoców

Zaczynaliśmy w 2002 roku jako rodzinne gospodarstwo rolne, zafascynowane ideą rolnictwa ekologicznego.

Działamy z pasją. Dziś jesteśmy jednym z największych polskich przedsiębiorstw oferujących ekologiczne warzywa, owoce oraz przetwory.

Na 370 ha w świętokrzyskim i lubelskim uprawiamy ponad 30 rodzajów ekologicznych warzyw i owoców.

We własnej przetwórni produkujemy ponad 70 produktów bio, bazujących na zdrowych, autorskich recepturach.

Współpracujemy zarówno z dużymi sieciami handlowymi, jak i odbiorcami hurtowymi i detalicznymi.

Mamy własny sklep internetowy

Farma Świętokrzyska

Nasza historia

Powstanie Farmy Świętokrzyskiej. Poprzez szacunek dla ziemi, miłość do natury, troskę o najwyższą wartość odżywczą wytwarzanych produktów oraz dzielenie się wiedzą z zakresu głęboko pojętej ekologii powstała Farma Świętokrzyska.

Istotnym krokiem w rozwoju Farmy Świętokrzyskiej było powstanie ekologicznej przetwórni o powierzchni 400 m kw. Nastąpił duży przełom, poszerzona została ilość asortymentu oraz wartość dochodowa.

Rozpoczęcie współpracy z sieciami handlowymi.

W ofercie Farmy Świętokrzyskiej można znaleźć 30 rodzajów certyfikowanych, ekologicznych warzyw i owoców uprawianych bez nawozów sztucznych, bez pestycydów, bez chemicznych środków ochrony roślin.

Farma Świętokrzyska uzyskała certyfikat dobrych praktyk rolniczych czyli GLOBAL G.A.P. zapewniający bezpieczeństwo produkcji żywności. Stawia na odpowiedzialne podejście do zdrowia konsumenta. Dąży on do zminimalizowania niekorzystnego wpływu na środowisko poprzez rolniczą działalność.

Data przekroczenia 300 ha upraw. Farma Świętokrzyska nie zwalnia tempa i wciąż stawia na rozwój. Zdecydowała się m.in. na powiększenie powierzchni swoich upraw oraz bazy transportowej, dzięki czemu proces dostaw warzyw, owoców i przetworów do klientów przebiega jeszcze sprawniej.

Farma Świętokrzyska uzyskała certyfikat oceny ryzyka w zakresie praktyk społecznych GLOBAL G.A.P. GRASP. Szczegółowo ocenia aspekty ochrony zdrowia, bezpieczeństwa pracy i jakości życia pracowników. Został zaprojektowany tak, aby pomóc producentom ustanowić dobry system zarządzania socjalnego w ich gospodarstwach i chronić jeden z najważniejszych zasobów – ludzi.

W ofercie znalazło się ponad 70 bio wegańskich przetworów. Cechuje je zdrowy skład, bez konserwantów, sztucznych dodatków, barwników, substancji słodzących. Farma Świętokrzyska łączy metody tradycyjne z innowacyjnymi rozwiązaniami – dzięki temu mają niepowtarzalny smak i aromat.

Farma Świętokrzyska uzyskała standard bezpieczeństwa żywności IFS. Standard IFS Food określa wymagania wobec producentów żywności, ze szczególnym uwzględnieniem zakładów spożywczych dostarczających żywność do sieci handlowych pod własną marką.