Nasza misja

Jesteśmy rolnikami dla których uprawa ziemi to coś więcej, niż produkowanie warzyw i owoców.

Wierzymy, że każdy poprzez codzienne wybory żywieniowe może zmieniać świat – własny, swoich bliskich, lokalnych społeczności. Suma tych wyborów, pomnożona przez 7 mld, kształtuje sytuację globalną. Jednak wszystko zaczyna się od zawartości pojedynczego talerza. Zadbaj by Twój był pełen świeżych, soczystych, ekologicznych warzyw i owoców. Rozpocznij zmianę już dziś!

Idea rolnictwa ekologicznego została stworzona przez grupę entuzjastów społecznej odpowiedzialności za wytwarzane produkty rolne. Pełnowartościowe warzywa i owoce uprawiane z poszanowaniem środowiska naturalnego rolnik rozprowadzał w najbliższej społeczności, najczęściej sąsiadów. Istotną rolę odgrywało odpowiednie traktowanie ziemi – nawożenie naturalnym kompostem lub zasiew jesienią specjalnych roślin (rozkładając się wzbogacały glebę), różnorodność upraw i płodozmian, który właściwie ułożony podnosił żyzność danego obszaru. Nie było problemu pestycydów i certyfikatów ponieważ taki rolnik miał silnie zakorzenione przekonanie, że uprawa ziemi jest powołaniem, rodzajem misji, a nie zwykłym czerpaniem zysku. Z czasem okazało się jednak, że gospodarstwa ekologiczne to wysokodochodowy interes i zaczynają się w niego angażować osoby, których nie pociąga sama idea, a chęć wzbogacenia się. Powstał więc system certyfikatów i norm, aby chociaż w części opanować wklejanie na produktach znaczka „ekologiczne”. I w ten sposób narodził się gigantyczny przemysł, który co prawda zachowuje zakaz stosowania najbardziej trujących pestycydów, ale z pierwotną ideą ma niewiele wspólnego. Dzisiejsze gospodarstwa ekologiczne na świecie (szczególnie w Stanach) to często ogromne farmy, wyspecjalizowane niejednokrotnie na jeden lub grupę produktów, które przez wyjałowienie ziemi nie są w pełni wartościowe odżywczo. Taka specjalizacja poszczególnych gospodarstw ekologicznych wiąże się także z transportem. Produkt przewozi się tysiące kilometrów, co jest żywym zaprzeczeniem ekologii – nie dość, że ogałaca się złoża naturalne (ropa), to jeszcze znacząco zanieczyszcza środowisko.

Naszą Eko Farmą składamy hołd pierwszym ekologom. Ich ideę pielęgnujemy poprzez szacunek dla ziemi, miłość do natury, troskę o najwyższą wartość odżywczą wytwarzanych produktów oraz dzielenie się wiedzą z zakresu głęboko pojętej ekologii. Właśnie dzięki temu nasze warzywa i owoce są bardzo wysoko cenione m.in. przez producentów organicznej żywności dla niemowląt, przechodząc od lat najściślejsze testy z doskonałym wynikiem.

Produkty sezonowe mają znacznie więcej składników odżywczych niż te, przywiezione z drugiego końca świata. To niezwykle ważne by czas między zbiorem warzyw i owoców, a momentem ich spożycia był jak najkrótszy, gdyż już po 3 dniach tracą one wiele wartości odżywczych. Ponadto świeżo zebranych plonów nie trzeba transportować tysiące kilometrów, dzięki czemu nie zawierają one chemii używanej do konserwacji oraz są przyjazne Planecie.
Jako rolnicy oferujemy produkty wyłącznie z własnych upraw, gwarantując minimalny czas między zbiorem, a realizacją zamówienia. Bez zbędnych pośredników wydłużających czas. Bez niepotrzebnych marż.

Podziel się...Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on TwitterEmail this to someonePrint this page