Przyznamy się szczerze, że uwielbiamy tarty zarówno te wytrawne jak i deserowe. Długo szukałam idealnego przepisu na kruchy spód bezglutenowy z użyciem mąk a nie orzechów/nasion z owocami suszonymi.
Zupki typu krem są błyskawiczne w przygotowaniu. Zapewne jak raz ją spróbujecie, to z pewnością częściej będziecie po nią sięgać.
Orientalny krem z marchwi, delikatny, rozgrzewający, idealny na jesienne popołudnia.
Głównym składnikiem jest włoski groch tzw. ciecierzyca, cieciorka. Świetne źródło białka roślinnego, żelaza, cynku i kwasu foliowego. Użyliśmy tradycyjnej ciecierzycy i ciecierzycy czarnej o zdecydowanie bardziej wyrazistym smaku.
Aqua faba – hasztag
To nic innego jak woda po cieciorce. Cenny składnik w kuchni roślinnej. Może po tym wpisie już nie będziecie jej wylewać do zlewu, a wykorzystacie do..?Zaraz się dowiecie, do czego można ją wykorzystać!
Nutella śliwkowa?
Dobrze wiemy, że rozkoszą jest połączenie owoców z czekoladą, czy maliny, czy truskawki czy właśnie śliwki. Sezon śliwkowy pomału dobiega końca.. może już zrobiliście powidła lub dżemy śliwkowe?
Znacie już przepis na hummus klasyczny, hummus z dynią, z bobu i z burakiem. A dziś coś nietypowego, hummus z zielonymi oliwkami. Jeśli lubicie zielone oliwki jako dodatek do różnych potraw, posmakują Wam również w hummusie.
Nie da się zauważyć, że kochamy dynię Hokkaido 🙂 Jest to według nas najsmaczniejsza odmiana, którą jako jedyną możemy jeść ze skórką, zatem jeśli kogoś z Was przeraża obieranie dyni,…
Kolejna odsłona wegańskiej, bezglutenowej opcji śniadaniowej ! Gdy macie jeszcze pod ręką świeże malinki, koniecznie spróbujcie owsianki waniliowo – kokosowej ! Płatki owsiane możemy zalać wodą dzień wcześniej lub przygotować…