Na straganach maliny, papryka, pomidory… Czarne porzeczki prosto z krzaczka. Pychaaaaaa….! Dlaczego trzeba korzystać z tych sezonowych produktów? Po prostu zawierają ogromne pokłady witamin, a wśród nich króluje witamina C. Nie…
Nasze polskie kanapki sprawiają wrażenie, że są, jakby to powiedzieć, ciut monotonne… Ser żółty, oby z pomidorem. Jajko na twardo z ogórkiem. Ile można? A jak nas najdzie na coś…
Z pokolenia na pokolenie nasze babcie i mamy przekazują nam wiedzę na temat zastosowania różnych ziół czy kwiatów. Jednym z najpopularniejszych z nich jest mięta. W Polsce spośród wielu gatunków…
Każdego dnia starannie wybieramy produkty na nasze posiłki, pamiętając o zasadach wyznaczonych piramidą żywienia. Wiemy, że warzywa zawierają dużo witamin i błonnika, że strączki są dobrym źródłem białka, a kasze…
Wysokie temperatury nie sprzyjają apetytowi. Chciałoby się wówczas leżeć pod palmą, popijając zimne napoje i najlepiej jakby ktoś nas jeszcze wachlował. 😉 Jednak tak jak o prawidłowym nawodnieniu w gorące…
Spożycie ziemniaków w Polsce szacuje się na około 100 kg na rok na osobę. Jedni nie jedzą wcale, za to drudzy podnoszą statystki. Czy to dużo? Czy to mało? I…
Zatrzymanie wody w organizmie to jedna z najczęstszych letnich bolączek. W tym roku pogoda nas nie rozpieszcza ciepłymi słonecznymi dniami, na szczęście nie osłabiają nas też fale upałów. Jednak ciągły…
Konserwanty, stabilizatory, spulchniacze i wiele innych “polepszaczy” to często dodatkowy skład większości produktów, z którymi spotykamy się na sklepowych półkach. Zgodnie z definicją, konserwanty (środki konserwujące) to związki chemiczne lub ich…
Ogórki kiszone każdy zna. Lekko kwaskowy smak, pasujące to wielu potraw, z apetytem zjadane prosto ze słoika. Mówią o nich, że są źródłem witaminy C i m.in. dlatego wzmacniają odporność organizmu. Czy jednak to wszystko co mają do zaoferowania? Zdecydowanie nie. Przede wszystkim stanowią doskonały probiotyk.
Zielony ogórek to najchętniej uprawiane warzywo świata! Popularność zdobył dzięki delikatnemu smakowi, ale ponadto ceniony jest za wiele właściwości zdrowotnych. Może być spożywany zarówno, by podreperować zdrowie, ale także dla upiększenia naszej cery czy włosów.