“Brownie” – słowo znaczące “duszek” lub “krasnoludek” z języka angielskiego, a prawdopodobnie zdrobnienie od słowa “brown”. Czekoladowe ciasto lub ciasteczka, typowe w kuchni amerykańskiej, idealny dodatek do kawy lub herbaty.…
Hummus – przysmak kuchni arabskiej, pochodzący z Libanu. Prosta w wykonaniu, jej magiczne składniki pozwalają na uzyskanie niezapomnianego smaku. Coraz bardziej popularna, zimna przystawka jak również podana na ciepło…
“Sernik” bez sera 🙂 Brzmi absurdalnie! Przepis, który warto wypróbować, nie tylko skierowany do osób z nietolerancją czy alergią na laktozę, kazeinę, gluten czy orzeszki ziemne! Lekki odskok od tradycyjnych…
Z tym pojęciem na pewno zetknąłeś się przeglądając niektóre strony internetowe, czasopisma, artykuły o tematyce zdrowotnej, żywieniowej czy leczniczej.. Co takiego się za tym kryje? Czy każdy produkt nazwany „superfoods-em”…
Zapewne, większość z nas kojarzy tą nazwę z dobrymi bakteriami, które zasiedlają nasze jelita. W obecnym świecie, przy bardzo wysokim spożyciu antybiotyków i innych lekarstw, syntetycznych substancji, jesteśmy przytłaczaniu reklamami…
Jak się wspomóc w schorzeniach tarczycy i na co zwrócić uwagę? # Witamina D Kontakt ze słońcem jest najlepszym źródłem tej witaminy. Niestety, tylko kilka miesięcy w roku w naszej…
Najważniejszy, malutki gruczoł naszego ciała kontrolujący każdy aspekt naszego metabolizmu. Bez jego prawidłowego funkcjonowania inne gruczoły dokrewne nie będą działały właściwie. Tarczyca wydziela cztery różne hormony bez których nie moglibyśmy żyć! Mają…
Światowe organizacje zdrowia publikują zatrważające raporty dotyczące nowotworów. Rokowania na najbliższe kilkanaście lat są jeszcze bardziej przerażające… Obecnie można śmiało mówić o epidemii chorób nowotworowych, która dotyka głównie kraje…
Zupa miso shiru jest najbardziej popularną zupą w kuchni japońskiej. To tradycyjne danie spożywane niemal codziennie i do wszystkiego! Składniki można dobierać według własnego smaku począwszy od warzyw po owoce morza,…
MIT # 6 „Jesteś roślinożercą? To co Ty w ogóle jesz?” Roślinożercy doskonale znają to pytanie 🙂 Nierozłączne z nim jest również „skąd czerpiesz białko?” O białku mowa była w pierwszej…