“Sernik” bez sera 🙂 Brzmi absurdalnie!
Podkład:
# 120g mąki owsianej lub zblenderowanych suchych płatków owsianych górskich*
# 4 łyżki masła orzechowego (ze szczyptą soli)
Składniki mieszamy w blenderze aż uzyskamy gęstą, kleistą masę, którą wykładamy na spód tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Lekko zwilżonymi rękami olejem kokosowym, ugniatamy spód i następnie schładzamy do w lodówce.
*dla osób z celiakią – bezglutenowe płatki owsiane/mąka owsiana
*Masło orzechowe – gotowe, ekologiczne bez soli i cukru lub “home made” namoczone orzeszki mielimy w mocnym blenderze z dodatkiem soli himalajskiej. Nie muszą być orzeszki ziemne, możemy użyć migdały
Masa:
# 3/4 szklanki puree dyniowego
# 3/4 szklanki ksylitolu/erytrolu lub pół szklanki miodu
# pół szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
# 2 kostki naturalnego tofu (180g x 2)
# szklanka mleczka kokosowego
# 2 łyżki mąki ziemniaczanej
# 4 łyżki soku z cytryny i soku z pomarańczy
# przyprawy: pół łyżeczki cynamonu, połowę mniej gałki muszkatołowej i imbiru, szczypta soli
Wszystkie składniki umieszczamy w kielichu blendera i miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Mleczko kokosowe dodajemy pod koniec miksowania.
Masę wylewamy na schłodzony spód i pieczemy w 180stopniach ok 20min a następnie 30min w 120stopniach. Wyłączyć piekarnik. Po 20min wyjąć i całkowicie ostudzić na blacie.
Polewa:
# tabliczka gorzkiej czekolady (70% kakao)
# 2 łyżki surowego miodu lub innego słodzika
# szklanka mleczka kokosowego
W rondelku topimy czekoladę z pozostałymi składnikami. Lekko studzimy i polewamy ostudzony “sernik”. Możemy posypać niełuskanym sezamem lub wiórkami kokosowymi na wierzchu.
Zespół Farmy Świętokrzyskiej