Jarmuż to jedno z najzdrowszych warzyw na świecie. Zawiera duże ilości witamin: A, C, K i minerałów: wapń i potas, żelazo. Ponadto jest źródłem przeciwutleniaczy oraz błonnika. Jednak z uwagi…
16 stycznia to dzień pikantnych potraw! O ile dla amatorów chili, pieprzu (też kajeńskiego) czy czosnku i papryki, to chleb powszedni, tak dla pozostałych to może być ciekawym doświadczeniem, spróbować…
O tym, że czosnek powinien być w każdym domu w dużych ilościach i zawsze pod ręką – wiemy! Jednak wcale nie tak łatwo go do wszystkiego wykorzystać. Dlatego dziś przychodzimy…
W tę sylwestrową noc raczej nie będzie hucznych imprez, wielkich towarzyskich spotkań… Ale to nie znaczy, że nie będzie miło i zabawnie. Choć w wąskim gronie, to i tak można…
W naszym poprzedni wpisie o przygotowaniach do świąt (całość przeczytanie tu: “Świąteczne dnia…”), zachęcaliśmy Was to tego, abyśmy w te święta do stołu zasiedli z myślą o naszym zdrowiu, a…
Gdy w kalendarzu pojawi się 1 grudnia, nasze myśli często już biegną do świątecznego stołu. Tradycja mówi o postnej wigilii z 12 potrawami i suto zastawionym stole w dniu Bożego…
Skoro rzodkiewka już zebrana, to co, chwila moment i zajadamy się nią? Koniecznie, bo przecież jest ona doskonałym źródłem witaminy C. A co robi ta witamina? Pomaga odbudowywać naczynia krwionośne i…
Ciasto, ale takie z lukrem, a może marchewkowe? Czy ciasto na pizzę czy pierogi? Hm… zdecydowanie wolimy te słodkie i nie ma co sobie żałować, bo jutro 26 listopada… właśnie…