Spójrzmy na nasze tygodniowe jadłospisy. Jak często występuje w nich kasza? Wśród większości Polaków niestety za rzadko, a jeśli już to zazwyczaj gryczana z gulaszem… Dlaczego tak się dzieje? Bo…
Jedną z bardziej popularnych diet jest dieta, w której ograniczamy węglowodany, z rozbiegu wszystkie, co jest zupełnie niesłuszne. O tym, dlaczego trzeba spożywać węglowodany (i skąd je czerpać), pisaliśmy o…
Pasternak częściej kojarzony jest z powiedzeniem “figa z makiem, z pasternakiem” niż z kuchnią. No i z paszą dla zwierząt… A to błąd! Czy on jest jadalny? 😉 Jak go…
W pierwszej części przewodnika po orzechach mówiliśmy o tym, że orzechy są dobrym i zdrowym źródłem tłuszczów w diecie. Każdy ich rodzaj różni się zawartością niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, a także…
Alkohole cukrowe to substancje, które z powodzeniem mogą zastąpić cukier, gdyż nie podnoszą poziomu glukozy i insuliny we krwi. Należą do nich ksylitol i erytytol. Dziś przybliżymy Wam ksylitol –…
Co roku obiecujemy sobie, że w te święta na pewno się nie przejem, spróbuję wszystkiego po troszeczku i ominą mnie wzdęcia, zatrzymanie wody i złe samopoczucie… A skoro powtarzamy tak…
Nie macie czasem tak, że tak się zapętlacie w ferworze przygotowań świątecznych, że gdy przyjdzie już radosny czas odpoczynku i spędzenia czasu z najbliższymi po prostu nie macie ani siły…
Mimo, że dziś są dostępne cały rok, to pomarańcze czy mandarynki, a szczególnie dom przesiąknięty ich egzotycznym zapachem, to świąteczne skojarzenie nie jednego z nas. Ozdobione goździkami czy gwiaździstym anyżkiem…