Przesilenie wiosenne tuż tuż… już niespełna tydzień do rozpoczęcia wiosny! O tym jak obudzić się z zimowego snu pisaliśmy tutaj. Polecając napoje, którymi możemy się zdrowo pobudzić. Natomiast dziś skupimy…
Do niedawna zawsze lądowała w koszu. Ostatnia rzecz, o której byśmy pomyśleli, że nadaje się do jedzenia. Słyszeliśmy o pestkach moreli, o pestkach jabłek.., które zdobywają ostatnio sporą popularność ze względu na amigdalinę, mało znaną witaminę B17.
Druga część krótkiego przewodnika o cudownych dodatkach w naszej kuchni. Skupiamy się na przyprawach pochodzących z krajów azjatyckich i nie tylko, lecz większość z nich są dostępne i stosowane już powszechnie w Europie.
Przyprawy i zioła to prawdziwy skarb w kuchni. Ich tematyka jest ciężka do wyczerpania. Są niezbędne i niezastąpione, stanowią wspaniały dodatek do różnorakich potraw. Wiele z nich tworzy nierozerwalny związek jak jabłko z cynamonem, pomidor z bazylią czy kapusta z kminkiem.
Jajko jest bardzo popularnym produktem pochodzenia zwierzęcego. Niemalże jest składnikiem każdego wypieku, wszelkiego rodzaju deserów, jak nie dodawane w całości to użyte w postaci ubitego białka czy utartego żółtka z cukrem.
Linum usitatissimum L. – len zwyczajny, gatunek rośliny z rodziny Lnowatych. Jedna z najbardziej znanych roślin leczniczych w medycynie naturalnej. Jej nasiona tzw. siemie lniane zaliczane jest do „superfoods”. Kiedyś…
Jarmuż (Brassica oleracea L. var. sabellica L.) –odmiana botaniczna kapusty warzywnej, należąca do rodziny kapustowatych. Uprawiana w Europie od ponad 2 tysięcy lat. Jedna z najstarszych odmian użytkowych tego gatunku, zyskująca z każdym rokiem więcej zwolenników.…
Czarnuszka siewna (Nigella sativa) zwana w kuchni również czarnym kminkiem. Niezwykła roślina posiadająca ziarenka o olbrzymiej mocy!
Jest rośliną Biblijną, w Egipcie stosowana była już kilka tysięcy lat temu.