Przesilenie wiosenne tuż tuż… już niespełna tydzień do rozpoczęcia wiosny! O tym jak obudzić się z zimowego snu pisaliśmy tutaj. Polecając napoje, którymi możemy się zdrowo pobudzić. Natomiast dziś skupimy…
Kruche bezglutenowe ciasto pokryte dużą ilością pieczonych jabłek bogato przyodzianych cynamonem i naturalnym miodem!
Szarlotka, chyba każdy z nas ją kocha ale ta jest wyjątkowa.
Pierwsze promienie słońca przedzierają się przez okna do naszych domów, pierwsze chwile, gdy czujemy wiosenne ciepło… już minęły mroźne, przenikliwe wilgocią dni.
Myślę, że nie tylko my chcielibyśmy
Pasożyty – wstęp
dr Ross Anderson – „Sądzę, że pasożyty należą do najbardziej zaniedbywanych chorób w historii ludzkości…“
Pasożyty są wśród nas i wewnątrz nas, nie ma możliwości abyśmy pozbyli się ich na zawsze…
O co tak naprawdę chodzi..?
Doskonale znamy, klasyczny sposób postępowania: wizyta u lekarza internisty/pediatry lub kontakt z farmaceutą w najbliższej aptece, niestety zazwyczaj nie mamy kontaktu z farmaceutą
Przyznamy się szczerze, że uwielbiamy tarty zarówno te wytrawne jak i deserowe. Długo szukałam idealnego przepisu na kruchy spód bezglutenowy z użyciem mąk a nie orzechów/nasion z owocami suszonymi.
Sezon jesienno-zimowy jest bardzo specyficznym okresem dla każdego z nas. Nie tylko krajobraz się zmienia, roślinność jakby „zamiera” na pewien czas, brak odpowiedniej ilości światła, krótkie dni, gorszy dostęp do dobrej jakości warzyw i owoców.
Zupki typu krem są błyskawiczne w przygotowaniu. Zapewne jak raz ją spróbujecie, to z pewnością częściej będziecie po nią sięgać.
Orientalny krem z marchwi, delikatny, rozgrzewający, idealny na jesienne popołudnia.
Głównym składnikiem jest włoski groch tzw. ciecierzyca, cieciorka. Świetne źródło białka roślinnego, żelaza, cynku i kwasu foliowego. Użyliśmy tradycyjnej ciecierzycy i ciecierzycy czarnej o zdecydowanie bardziej wyrazistym smaku.
Do niedawna zawsze lądowała w koszu. Ostatnia rzecz, o której byśmy pomyśleli, że nadaje się do jedzenia. Słyszeliśmy o pestkach moreli, o pestkach jabłek.., które zdobywają ostatnio sporą popularność ze względu na amigdalinę, mało znaną witaminę B17.