Zielone ogórki to doskonałe warzywa na gorące dni. Delikatny smak, nawodnienie, nic dziwnego, że chętnie się je uprawia na całym świecie. To, że składają się głównie z wody, powoduje, że to…
Jak jest lato, to są i truskawki. I u nas też sa bio truskawki z gruntu – dzwońcie i umawiajcie się na odbiór! Koktajle, smoothie, lody truskawkowe czy zjadane na…
Letnie desery to coś, na co bez wapienna mają ochotę wszyscy, gdy słońce nas mocno ogrzewa. A jak są schłodzone, nie wymagają pieczenia i można je zrobić raz-dwa, to bajka!…
500 lat temu została wyhodowana odmiana słodkiej marchewki, która szybko wskoczyła wszystkim na talerze, choć jako znana już była w starożytności. Ale ponoć była niesmaczna. Zjedzenie dwóch średnich marchewek może…
Lato to pora, że najchętniej jedlibyśmy tylko owoce, warzywa i pewnie jeszcze lody…! Nic nie stoi na przeszkodzie. Nasze organizmy, szczególnie w upalne dni też potrzebują trochę ochłody. Dlatego warto…
Kukurydza cukrowa, trzeba przyznać, że jest dość specyficzny warzywem. Nie zawsze wiemy co z nią zrobić. Typowa dla kuchni meksykańskiej, kojarzy się też z przekąskami z Ameryki Północnej, u nas…
Jakby zrobić ankietę, z czym kojarzy się gotowana marchewka, to będą pewnie królowały 3 odpowiedzi: z rozszerzaniem diety dziecka, z ryżem i problemami żołądkowymi oraz z niedzielnym obiadem u babci.…
Co powiecie na marynowane rzodkiewki? Czy wciskanie ich do słoika jest warte zachodu, czy jednak najlepiej podgryzać jak ulubione przekąski? Zanim jednak podejmiecie decyzję, przypomnijmy co znajdziemy w rzodkiewkach i…