Kukurydza cukrowa, trzeba przyznać, że jest dość specyficzny warzywem. Nie zawsze wiemy co z nią zrobić. Typowa dla kuchni meksykańskiej, kojarzy się też z przekąskami z Ameryki Północnej, u nas traktowana często tylko jako dodatek. W wielu domach, w wersji najczęściej konserwowej, znajdziemy ją w sałatce jarzynowej. Czasem gdy poniesie nas fantazja, to w domowych tortillach i wrapach. Boimy się postawić ją czasem na pierwszym miejscu, a to błąd!

Kukurydza cukrowa – sporo kalorii, ale czasem warto!

Jest to dość kaloryczne warzywo, nie ma się czemu dziwić, bo głównym jest składnikiem jest skrobia, czyli wielocukry. I tu od razu przychodzi na myśl, że przecież może raz na jakiś czas zastąpić ziemniaki na obiad. Albo chociaż w proporcji pół na pół z ryżem, będzie dodatkiem do grillowanych warzyw czy roślinnych kotletów. Z kukurydzy cukrowej wyjdzie też nam pyszna potrawka, którą także możemy zjeść zamiast ziemniaków. Ale może być też samodzielnym daniem z dodatkiem duszonych pieczarek czy ulubionych warzyw lub tofu.

Aby ją przygotować potrzebujemy:

  • 6 kolb kukurydzy cukrowej 
  • 100 g płatków parmezanu (jeśli mamy w całości, trzeba zetrzeć)
  • 2 ząbki czosnku
  • 50 ml wody
  • 50 g masła/ oleju kokosowego
  • po łyżeczce soli i mielonego czarnego pieprzu
  • 1 – 1 ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego

Ziarna kukurydzy odrywamy od kolby, czosnek przeciskamy przez praskę i razem z wodą blendujemy, by delikatnie rozdrobnić kukurydzę. Następnie gotujemy przez 15-20 minut, często mieszając. Do powstałej masy dodajemy masło, parmezan oraz przyprawy i miksujemy na w miarę jednolitą, kremową masę.

A że mamy już wiosnę i więcej czasu spędzamy na dworze, w ogródkach, to kukurydzę można po prostu wrzucić na grill. Odgryzanie poszczególnych kosteczek szczególną frajdę sprawi dzieciakom. Jeśli wcześniej podgotujemy kukurydzę w mleku lu w wodzie, to wystarczy, że na grillu poleży raptem po kilka sekund na każdej stronie, a później wystarczy skropić oliwą. Wówczas unikamy grillowania w folii aluminiowej. A wersję ugotowaną po prostu zbierzmy też na piknik!

I zachęcamy, aby w sezonie dodawać ją do sałatek i innych przekąsek, zamiast tej w wersji konserwowej.

Kukurydza cukrowa dla zdrowia

Chociaż to kaloryczne warzywo, to warto czasem po nie sięgać, bo zawiera w sobie całkiem pokaźną ilość witamin z grupy B, a szczególnie B12, której głównym źródłem są produkty pochodzenia zwierzęcego. Oczywiście znajdziemy tu też inne witaminy, np. D, E, K oraz minerały: potas, sód, wapń, magnez, miedź, żelazo, fosfor, mangan, cynk, jod, selen. Mimo, że ich ilości nie są przeogromne, to i tak warto je dostarczać w takim komplecie wraz z kukurydzą.

Warto wspomnieć też o nienasyconych tłuszczach występujących w kukurydzy. Ich rola w organizmie jest ogromna: wspierają układy odpornościowy, nerwowy, hormonalny czy krążenia. Wpływają na budowę, regenerację, wzrost skóry, włosów i paznokci. Dla podkręcenia smaku, warto dlatego też czasem sięgnąć po wielonienasycony olej kukurydziany, choć na codzień wybierajmy przede wszystkim oleje jednonienasycone.