Witajcie w III części naszego przewodnika po składnikach pokarmowych. Po białkach i węglowodanach przyszedł czas na tłuszcze! Wbrew pozorom tłuszcze stanowią niezbędny element codziennej diety. Zwykle kojarzone z nadwagą i…
“Natka pietruszki” – taka odpowiedź zazwyczaj pada, gdy pytamy o to, gdzie znajdziemy dużo witaminy C? Naturalnie w innych produktach witaminę tę także znajdziemy (a czasem nawet więcej), ale niewątpliwym…
Czosnek. Może nie pachnie jak róża, w smaku ostry, ale ma w sobie to coś! Jakie są właściwości zdrowotne czosnku i dlaczego warto włączyć czosnek do swojej diety?
Chociaż pierwsze wzmianki o czosnku sięgają Konfucjusza i stanowią także część malowideł w piramidzie Cheopsa, to człowiekowi (w kuchni i w apteczce) warzywo to, wywodzące się z Azji, towarzyszy co najmniej 5 tysięcy lat.
Siemię lniane, to małe niepozorne ziarenka, które mają wielką moc. W zależności od potrzeby, można je spożywać w całości lub zmielone. Zobaczcie, jakie cuda w naszym organizmie może uczynić stosowanie…
29 września obchodzimy Międzynarodowy Dzień Kawy. Kawa traktowana jest jako środek stawiający na nogi, ale także używka czy po prostu dodatek spożywczy. Czy dobrze jest ją pić czy raczej unikać? W jaki sposób wpływa na nasz organizm? Zapraszamy na małą czarną! To znaczy do lektury! 😉
Węglowodany niestety nie cieszą się dobrą sławą. Ponoć od nich się tyje. Czy to prawda? Czy koniecznie trzeba uwzględnić je w naszej diecie? O tym, jak bardzo są cennym elementem…
Sezon dyniowy rozkwita, więc podrzucamy 2 szybki i proste pomysły na wykorzystanie dyni w kuchni. Dynia i na słono i na słodko, jak kto lubi. Takimi pysznościami nawet nie pogardzą dzieci…
Coraz częściej dynia kojarzy się ze lampionami na halloween albo po prostu z jesienną szarugą. Jednak ze względu na to, że ma w sobie moc odżywczych właściwości, nie warto czekać na…