Wiosna w pełni, nowalijki wołają do nas ze straganów, więc trzeba korzystać! Nie ma nic lepszego niż świeże warzywa i owoce. A wśród nich szczypiorki, sałaty i cudowna… rzodkiewka! Choć…
Głównym składnikiem włosa jest keratyna – białko zbudowane przede wszystkim z aminokwasów siarkowych. Pozostałą część składu stanowi woda i tłuszcz. Dlatego dieta dla włosów powinna być bogata w siarkę, ale…
Światowy dzień pieczenia świętowany jest 6 maja. Ma on na celu zachęcić wszystkim do samodzielnych wypieków. Między wierszami, obok zazwyczaj słodkich wypieków, warto dodać, że pieczenie samo w sobie jest…
2 maja, obok Święta Flagi Państwowej jest także Międzynarodowym Dniem Grilla, ale my dla przekory dziś powiemy o innej formie konsumpcji na świeżym powietrzu… Otóż… odpowiemy sobie na pytanie, co…
Ostatnim artykułem narobiliśmy sobie smaka na dynię, więc przedstawimy Wam jeszcze jedną pyszną pomarańczową pozycję: ekologiczny lunch z dyni. Skąd pomysł na coś gotowego? Jak to, to zdrowe odżywianie nie…
Sezon na dynię rozpoczynamy dopiero wraz z końcówką lata, aby przez całą jesień cieszyć się różnorodnością tych warzyw. Jeśli już zjedliście Wasze zamrożone zapasy pomarańczowego smakołyku, a bardzo macie smaka…
Przecier ogórkowy to doskonała baza do zupy, szczególnie gdy nie mamy pomysłu na obiad lub trzeba przyrządzić coś na szybko. Dorzucamy warzywa – marchewkę, pietruszkę, ziemniaki, seler, przyprawy, oliwę i…
Stres to przyczyna wielu chorób i dolegliwości we współczesnym świecie. Sam stres to nic innego jak reakcja organizmu do dostosowania się do nowej sytuacji. Zazwyczaj jest motywującym bodźcem (do działania),…
Konfitura z czerwonej cebuli kojarzona jest najczęściej jako dodatek do obiadów, nierzadko zastępująca żurawinę. Zanim podpowiemy, do czego jeszcze można ją stosować, przypomnijmy, dlaczego nie warto unikać w swojej diecie…
Czy suszony jarmuż w proszku ma sens? Pewnie zastanawiacie się czemu w ogóle go suszyć, skoro można kupić świeży, niemalże w każdym markecie. Otóż, jeśli spożywamy jarmuż surowy i kupujemy go…