All Posts

Ciasto marchewkowe – najprostszy przepis świata!

Kontynuując temat marchewki, dziś przedstawiamy przepis na najprostsze ciasto marchewkowe. Jego upieczenie udaje się wszystkim, bez względu na umiejętności kulinarne. Naprawdę! 😉

Doskonale sprawdza się w każdym sezonie i w każdych okolicznościach. Można kawałek zabrać na drugie śniadanie do pracy czy szkoły, spakować na piknik lub zaserwować jako poobiedni deser! A najlepiej smakuje w dobrym towarzystwie…

Continue reading

Dlaczego warto jeść marchew?

Marchew znana była już w starożytności, jednak dopiero w XVI w., po wyhodowaniu jej innej – słodkiej w smaku – odmiany, zagościła na dobre w kuchniach niemalże na całym świecie.

Pod względem odżywczym, 100 g marchwi to jedyne 33 kcal, ale co ważniejsze jest ona także źródłem witamin: B, C, D, E, K i beta- karotenu (prowitamina A) oraz minerałów takich jak wapń, żelazo, fosfor, chrom, magnez, potas, sód, jod, krzem, chlor i siarka.

Continue reading