Czy znacie skalę ANDI (Aggregate Nutrient Density Index)? Oznacza ona stosunek wartości odżywczej do kaloryczności produktu. Mówimy o tym nie bez powodu, bowiem jarmuż zdobył pierwsze miejsce wśród innego pożywienia, co czyni…
Certyfikaty, którymi oznaczona jest żywność bio, są podstawą jej wiarygodności. Jednak tylko co czwarty klient, który kupuje jedzenie ekologiczne sprawdza, czy dany produkt ma go na opakowaniu – wynika z…
Dostępność żywności ekologicznej wciąż nie do końca odpowiada na zapotrzebowanie, ale jest dużo wyższa niż jeszcze kilka lat temu. To głównie dzięki rozszerzaniu asortymentu w dyskontach oraz rozwojowi sprzedaży przez…
Z najnowszych danych GUS wynika, że w 2020 roku ekologiczne metody produkcji stosowało 18,6 tys. gospodarstw. To o 0,3% mniej niż rok wcześniej, ale wzrósł areał tych gruntów. Jeszcze w…
Tahini czyli pasta sezamowa jest dodatkiem do przeróżnych potraw w kuchni na całym świecie, a w szczególności na Bliskim i Dalekim Wschodzie. Co jest takiego w prażonych, zmielonych ziarnach sezamu,…
Od zawsze jesteśmy zwolennikami nasion roślin strączkowych, dlatego stale poszerzamy naszą ofertę o te produkty. Wychodząc naprzeciw Waszym oczekiwaniom, szczególnie takim, aby zdrowo zaoszczędzić czas, oddajemy w Wasze ręce gotowaną…
Ręka do góry, kto w czasie wakacyjnych wyjazdów nie pofolgował sobie z jedzeniem? Tu coś regionalnego, tu lody na upały, a może gofry – bo tylko w wakacje! To normalne…
A co Wy na to, gdyby tak zacząć (albo skończyć) dzień z dyniowymi bułeczkami? Sezon na dyniowe potrawy właśnie się rozkręca, więc każdy przepis na pomarańczową ucztę na wagę złota!…
Pomidory malinowe to chyba najsmaczniejsze pomidory pod słońcem. O tym, jak cenne to są warzywa pisaliśmy już wielokrotnie. Przypomnimy tylko najważniejsze ich właściwości i bierzemy się za gotowanie! Na dziś…
Arbuzy kochamy wszyscy – i mali i duzi. Soczyste, słodkie, po prostu smaczne. Wydawałoby się, że to tylko woda i cukier, a tu jednak jest coś więcej. Pełne witam i…