Pomidory w Polsce są tak powszechne jak ogórki czy ziemniaki. Nie każdy jednak wie, ile cennych wartości w sobie skrywają. Wiadomo jest, że są bogate w potas, lecz często niewiadomo do czego ten potas może nam być potrzebny. Na naszej Farmie pomidory pięknie już dojrzewają, więc przeczytajcie, dlaczego warto je spożywać.
Sezon warzywno-owocowy w pełni, więc aby go najlepiej wykorzystać, warto pomyśleć nie tylko o bieżącej konsumpcji, ale także o tym jak zachować tę świeżość i smak na dłużej, czyli: jak mrozić warzywa i owoce?
Zamrażanie to najmniej inwazyjny proces przechowywania żywności. W wyniku działania bardzo niskiej temperatury warzywa i owoce nie tracą swoich cennych właściwości (witamin i minerałów), oczywiście jeśli mrozimy je w odpowiedni sposób. Ponadto nadal smakują wyśmienicie i zachowują swój pierwotny aromat i wygląd. Co więcej, domowe mrożonki są wolne od konserwantów, dzięki czemu o każdej porze roku możemy cieszyć się wysokiej jakości produktami.
W ostatnich latach, gdzie się nie obejrzymy, bombardują nas informacje o mocy zielonych warzyw liściastych, szczególnie tych ciemnych. I dobrze! Prym wiedzie król jarmuż – i słusznie, ale nie możemy zapominać, że jest także królowa – sałata. Jej odmian jest naprawdę dużo, każda ma wyjątkowy smak, fakturę, można je wykorzystać do wielu różnych dań. Dziś jednak skupimy się na tym, co je łączy – właściwościach odżywczych, czyli dlaczego warto wprowadzić je do codziennego menu.
Morwa – drzewo często spotykane w parkach czy na skwerach, nie cieszy się dużą popularnością. Z prostej przyczyny: większość z nas po prostu nie wie, jakim one są skarbem przyrody. Drzewa sięgające nawet 10 metrów mogą mieć białe, różowe, czerwone lub czarne owoce przypominające jeżyny. Medycyna chińska, w której morwa cieszy się uznaniem już od XXX w p.n.e., wykorzystuje nie tylko owoce, ale także liście czy korę drzewa.
Rodzina roślin psiankowatych zawiera w sobie takie warzywa i owoce jak ziemniaki, pomidory, papryki, pieprze (poza czarnym) i psianki podłużne. Psianki podłużne? Tak, to właśnie pod tą dziwną nazwą kryją się bakłażany – zwane także oberżyną, które z botanicznego punktu widzenia są owocami!
Sezon na szparagi kwitnie – jedni je uwielbiają, inni omijają szerokim łukiem – bo smakują mało wyraziście i do tego nie są najtańsze. Jednak ze względu na ich właściwości odżywcze…
Witamina D to podstawa do rozwoju i utrzymania mocnych kości, zębów. Jest niezbędna, by nie zostały one rozmiękczone, a w przyszłości, by nie dopadła nas osteoporoza. Obok zdrowych kości, witamina D jest kluczowa przy profilaktyce i leczeniu innych schorzeń, takich jak: niedoczynność tarczycy, łuszczyca, reumatoidalne zapalenie stawów, choroba Leśniowskiego-Crohna, cukrzyca, stany zapalne jelit, a nawet depresja czy problemy z pamięcią i koncentracją oraz oczywiście choroby nowotworowe.
Przywędrowała do nas z Włoch jako zucchina i to właśnie temu zawdzięczamy polską nazwę cukinia, choć w różnych regionach mówią o niej także kabaczek. Należy do rodziny warzyw dyniowatych, a jej odmiany to m.in. cukinia ciemnozielona, żółta lub pasiasta. Może osiągnąć rozmiar nawet 40 cm, ale z uwagi na walory smakowe, najlepiej sięgnąć po nią, gdy jest młoda, czyli ma ok 15-20 cm. Młodą cukinię możemy zjeść ze skórką, tę ‘dorosłą’ trzeba obrać.
Do kalendarzowego i astronomicznego lata jeszcze kilka dni, pierwsze fale gorąca za nami, więc to odpowiedni moment, by przygotować się na nadchodzące upały i zaopatrzyć się w takie cudo jakim jest woda kokosowa!
„W sanskrycie (języku starożytnych Hindusów) palma kokosowa znana jest pod nazwą kalpa virksha, co oznacza „drzewo dające wszystko, co niezbędne do życia” (za: David Wolfe, Superżywność. Jedzenie i medycyna przyszłości).
Kokosy – zarówno ich miąższ, woda, śmietanka czy olej, są jednym z najlepszych darów, które dostaliśmy od Matki Ziemi.
Rabarbar zwiastuje nam wiosnę oraz… zbliżający się sezon truskawkowy!
Jest to dość kwaśne warzywo, którego smak zawdzięcza kwasom: cytrynowemu i jabłkowemu. Jednak zawiera także duże ilości witamin A, C, E oraz składniki mineralne takie jak kwas foliowy, potas, wapń, fosfor, magnez. 100 gramów rabarbaru dostarcza zaledwie 20 kcal oraz sporą porcję błonnika, więc nie ma obaw, że negatywnie wpłynie na naszą figurę.