BIO-życie

Woda kokosowa – odżywczy napój nie tylko na upalne dni!

Do kalendarzowego i astronomicznego lata jeszcze kilka dni, pierwsze fale gorąca za nami, więc to odpowiedni moment, by przygotować się na nadchodzące upały i zaopatrzyć się w takie cudo jakim jest woda kokosowa!

„W sanskrycie (języku starożytnych Hindusów) palma kokosowa znana jest pod nazwą kalpa virksha, co oznacza „drzewo dające wszystko, co niezbędne do życia” (za: David Wolfe, Superżywność. Jedzenie i medycyna przyszłości).

Kokosy – zarówno ich miąższ, woda, śmietanka czy olej, są jednym z najlepszych darów, które dostaliśmy od Matki Ziemi.

Continue reading

Rabarbar – jedzmy dopóki jeszcze jest!

Rabarbar zwiastuje nam wiosnę oraz… zbliżający się sezon truskawkowy!

Jest to dość kwaśne warzywo, którego smak zawdzięcza kwasom: cytrynowemu i jabłkowemu. Jednak zawiera także duże ilości witamin A, C, E oraz składniki mineralne takie jak kwas foliowy, potas, wapń, fosfor, magnez. 100 gramów rabarbaru dostarcza zaledwie 20 kcal oraz sporą porcję błonnika, więc nie ma obaw, że negatywnie wpłynie na naszą figurę.

Continue reading

Dlaczego warto jeść marchew?

Marchew znana była już w starożytności, jednak dopiero w XVI w., po wyhodowaniu jej innej – słodkiej w smaku – odmiany, zagościła na dobre w kuchniach niemalże na całym świecie.

Pod względem odżywczym, 100 g marchwi to jedyne 33 kcal, ale co ważniejsze jest ona także źródłem witamin: B, C, D, E, K i beta- karotenu (prowitamina A) oraz minerałów takich jak wapń, żelazo, fosfor, chrom, magnez, potas, sód, jod, krzem, chlor i siarka.

Continue reading