Klasyczny hummus

 

Hummus – przysmak kuchni arabskiej, pochodzący z Libanu. Prosta w wykonaniu, jej magiczne składniki pozwalają na uzyskanie niezapomnianego smaku. Coraz bardziej popularna, zimna przystawka jak również podana na ciepło w picie w obecności falafeli (kotlecików z ciecierzycy).

Pasta z ciecierzycy/cieciorki, tahini – pasty sezamowej, zmiażdżonego czosnku, soku z cytryny, z przyprawami, posypane natką pietruszki, podane z zatarem lub Harissą.

Za`atar (Zahtar, Zatar) – mieszanka przypraw zawierająca zmielony sumak, prażone ziarna sezamu i zioła (tymianek, oregano, majeranek). Możemy kupić gotową mieszankę lub przygotować ją samemu w domu. Idealnie, gdy będzie zawierała wszystkie poniższe składniki: 

  • 2 łyżeczki oregano (suszone)
  • 2 łyżeczki bazylii (suszona)
  • 2 łyżki tymianku (suszony lub świeży)
  • 2 łyżeczki cząbru (suszony)
  • 2 łyżeczki majeranku (suszony lub świeży)
  • 2 łyżeczki hyzopu
  • 1-2 łyżki zmielonego sumaku
  • 1/4 – 1/2 szklanki niełuskanego, prażonego białego ziarna sezamu
  • 1 – 1/2 łyżeczki soli (lub do smaku)
  • 1 łyżka skórki z cytryny drobno mielone

Harissa – ostra pasta z papryki chili, czosnku, z kolendrą, kminkiem i kuminem z dodatkiem oliwy. Głównie stosowana do kuskusu, makaronów, zup i kanapek. Im więcej oliwy tym słabsza ostrość, odpowiada za to właściwość kapsaicyny, rozpuszczalność w tłuszczach.  

Składniki:

# 200g ziaren cieciorki

# 1 łyżeczka sody oczyszczonej (wodorowęglanu wapnia)

# 150-200g pasty tahini 

# 1/2 lub szklanka lodowatej wody

# sok z połowy cytryny

# 3 ząbki czosnku wyciśnięte przez prasę

# sól himalajska

# do podania: zatar, natka pietruszki, ostra czerwona papryka suszona, zimnotłoczona oliwa z oliwek

 

 

Przygotowanie:

Moczymy ciecierzycę z 1/2 łyżeczki sody minimum 6h, następnie gotujemy z dodatkiem 1/2 łyżeczki sody, aż będzie mięciutka. Odlewamy wodę, studzimy. Wrzucamy do kielicha blendera, razem z tahiną, czosnkiem, sokiem z cytryny, solą i kuminem. Blenderujemy aż uzyskami gładki, aksamitny krem. Pod sam koniec dolewamy pół szklanki lub szklankę lodowatej wody, wcześniej mocno schłodzonej. Lodowata woda nada gładkości i odpowiedniego koloru paście. 

Coraz większa popularność tej potrawy sprzyja jej różnorakim modyfikacjom. Spotykana w najróżniejszych miejscach, restauracjach w różnych krajach zawsze jest wyjątkowa i inna od pozostałych. Dlatego najlepiej przyrządzać ją w domu, aby dobrać idealnie konsystencję, ostrość, kwaskowatość i sezamowy posmak, zgodnie z własnymi upodobaniami.

Aby urozmaicić klasyczną wersję, możemy dodawać: suszone pomidory, paprykę, orzeszki pini, pestki dyni i tworzyć nowe smaki! 🙂

Zamiast cieciorki, możemy zastosować groch, bób, fasolę, buraki.. Natomiast wszystko zależy od naszego podniebienia 🙂

Podawać zaś możemy z ulubionymi warzywami: seler naciowy, marchew, chlebkiem żytnim na zakwasie jak również na ciepło z pitą, na ostro z pastą Harissą.

Możliwości jest naprawdę wiele!

 

 

Zespół Farmy Świętokrzyskiej

Podziel się...Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on TwitterEmail this to someonePrint this page

Komentarze