Cudowna, obłędna..

Mowa o kruchym spodzie pokrytym dużą ilością jabłuszek, o ukochanej szarlotce! 🙂

Jedno z najbardziej popularnych ciast, kojarzone z wypiekami naszych babć!

Z chęcią dzielimy się z Wami tą cudowną jej wersją, którą „dosłownie” objadać mogą się wszyscy jak również osoby będące na diecie bezglutenowej, bezcukrowej i bezmlecznej 🙂

Szczerze powiedziawszy ledwo zdążyliśmy uwiecznić nasze ciasto  gdyż znikało w mgnieniu oka, nie zdążyło porządnie wystygnąć a nasz obiektyw pokrywała para 😉

*mąka użyta do kruchego ciasta to mąka ryżowa, kukurydziana, ziemniaczana i kokosowa

*popularny dwucukier-sacharoza zastąpiony został ksylitolem/erytrolem/miodem

*mleko zostało zastąpione napojem kokosowym/sojowym/ryżowym/owsianym/migdałowym

Składniki: 

`na spód

# pół szklanki mąki kukurydzianej i pół szklanki mąki ryżowej

# 2 łyżki mąki ziemniaczanej

# 4 łyżki mąki kokosowej lub zmielonych migdałów

# łyżeczka proszku do pieczenia (bezglutenowego)

# 5 łyżek ksylitolu/erytrolu/płynnego miodu

# 6 dużych łyżek oleju kokosowego

# ćwierć szklanki napoju roślinnego („mleka” kokosowego/sojowego/migdałowego..)

Mieszamy wszystkie suche składniki w misce, dodajemy mokre i ugniatamy ciasto, które następnie wykładamy na tortownicę, ugniatając palcami (troszkę ciasta zostawiamy na kruszonkę). Wrzucamy do rozgrzanego pieca do 180 stopni na 5-10min aż lekko spód się zarumieni.

`na masę jabłkową

# 6 dużych jabłek

# 2 łyżeczki cynamonu

# 3 łyżeczki ksylitolu/erytrolu/miodu lub innego słodzika

# łyżka oleju kokosowego

migdały do posypania

Jabłuszka myjemy, obieramy ze skórki (skórki mogą przydać się na domowy ocet jabłkowy), kroimy w kostkę, wrzucamy do garnuszka na rozgrzany olej, dusimy, w trakcie dodajemy cynamon i słodzik. Gotowe jabłuszka wykładamy na upieczony spód, posypujemy kruszonką i migdałami. Pieczemy ponad pół godziny aż wierzch się ładnie zarumieni.

Najlepsza podawana na ciepło z lodami! 

Ciekawie smakuję również wersja z dodatkiem imbiru i soku pomarańczowego!

Smacznego! 🙂 🙂 🙂

Zespół Farmy Świętokrzyskiej

`

Podziel się...Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on TwitterEmail this to someonePrint this page

Komentarze