..i Fluor

Kontynuacja artykułu http://farmaswietokrzyska.pl/pl/blog/choroby/fluor-chlor-brom.html

 

Halogenek, należący do grupy chlorowców. Pod względem chemicznym „wyjątkowy egoista”, gdyż bardzo niechętnie dzieli się „swoim”, czyli elektronami z innymi..

Ale skupimy się na jego obecności w naszym środowisku, jego źródłach oraz wpływie na nasze zdrowie. 

Niestety, mało informuje się na temat jego skutków zdrowotnych, spowodowanych spożywaniem małych ale regularnych dawek. Jest po prostu trucizną!

Wraz z bromem to dwie najpotężniejsze trucizny, które zagrażają naszej tarczycy!

Jak było wspomniane w poprzednim artykule, oba wypierają jod z naszego organizmu. 

Powszechnie mówi się o dobrym źródle jodu, jakim są ryby lecz warto przy tym chwilkę zatrzymać się. Fakt, to dobre źródło jodu jeśli nie będziemy uwzględniać pozostałych składników obecnych w rybach. Mogą zawierać one również duże dawki fluoru, bromu, metali ciężkich, pestycydów i dioksyn.. Idealnie kumulują te substancje, które uszkadzają m.in. nasz mózg. Fluor dodawany jest również do wody pitnej w celu zapobiegania próchnicy zębów. Okazało się, że ten krok nie przyniósł oczekiwanych rezultatów. Podobnie sprawa wygląda z prowadzonym obowiązkiem fluoryzacji zębów w szkołach.

Jeśli chcemy zadbać o nasze zęby wcale nie potrzebujemy do tego związków fluoru w postaci fluoryzacji czy stosowania past do zębów z fluorem!

Powinniśmy ograniczyć/wyeliminować spożywanie sacharozy, syropów glukozowych i podobnych, dostarczyć w diecie produkty bogate w wapń, suplementować witaminę D i K2!

Inne źródła tego pierwiastka to głównie herbata, której liście absorbują fluor z gleby. Dlatego, im dłużej liście herbaty leżą na ziemi, tym zawartość fluoru jest większa. Rzadko uwzględnia się herbatę jako źródło fluoru w diecie, skupiamy się głównie na jej prozdrowotnych właściwościach jak silnie antyoksydacyne działanie. Staje się ona, coraz bardziej popularnym napojem na świecie, którą spożywamy nawet do 5-7 filiżanek dziennie nie zważając na zawartość tego szkodliwe pierwiastka. Ciekawostką jest, szczególnie dla osób z problemami tarczycy, że pewne związki zawarte w herbacie z grupy polifenoli, niekorzystnie wpływają na tarczycę, uszkadzając jej strukturą i zaburzając jej funkcjonowanie.

Warto wspomnieć, iż niektóre leki zawierają jego związki głównie psychotropowe i uspokajające. Ciekawe dlaczego akurat te grupy leków?! 😉 Podobnie bardzo przykrą i smutną sytuacją było dodawanie do wody większych dawek fluoru w obozach koncentracyjnych.. 

„Wystarczy pół miligrama fluoru, aby zmniejszyć aktywność tarczycy u osoby nie mającej odpowiedniej ilości jodu w diecie, zaś 5 mg wywoła objawy u niemal każdego. Dla porównania, w regionach gdzie dodaje się fluoru do wody, z tego tylko źródła ludzie spożywają 2 mg dziennie, zaś z pożywienia i herbaty można dostarczyć nawet 30 mg.”

Nieco przerażające.. tak jak przerażający jest, w dynamicznie rozwijającym się  tempie, problem z funkcjonowaniem tarczycy. W krajach wysoko rozwiniętych staję się „normą” taką samą jak cukrzyca typu II, nadciśnienie i wiele przewlekłych chorób cywilizacyjnych!

 

Poza zaburzeniami w funkcjonowaniu tarczycy, może: 

  • kumulując się w kościach, blokować wchłanianie magnezu przez organizm

  • zwiększać ryzyko wystąpienia nowotworów: mózgu, układu kostnego i jelita grubego

  • powodować alergię

  • wpływać niekorzystnie na układ nerwowy (prowadzić do kłótliwości i nadmiernego rozdrażnienia)

  • uszkadzać układ odpornościowy: być przyczyną np: zapalenia stawów 

  • potęgować działanie leków psychotropowych, powodując ospałość, uległość na sugestie, podatność na manipulacje – popularne valium zmieszane z fluorem daje nowy lek, tzw. Rohypnol, który jest składnikiem środków insektobójczych, pestycydów i trutek na gryzonie 

  • przyśpieszać proces starzenia 

  

U dzieci, które są bardziej podatne na wchłanianie fluoru, jego nadmiar może powodować:

  • chroniczne zmęczenie, obniżenie poziomu IQ, obniżenie umiejętności uczenia się, letarg i depresję

  

Bardzo pocieszającą wiadomością jest to, że można próbować pozbyć się nadmiaru fluoru z organizmu, suplementując BOR, w postaci kwasu borowego czy boraksu! Nazwa „kwas” może lekko odstraszyć lecz ten kwas jest słabszy od kwasu obecnego w soku pomarańczowym! Podczas kuracji Borem, ważne aby spożywać dobre źródła wapnia.

 

 

Zespół Farmy Świętokrzyskiej

 

Podziel się...Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on TwitterEmail this to someonePrint this page

Komentarze