Kokosowe ciasteczka

Kokos, a dokładniej otrzymywane z niego wiórki kokosowe, idealnie nadają się do różnorodnych dań!

Używane do słodkości, są idealnym zamiennikiem tłuszczu (pochodzenia zwierzęcego jak i wszelkich rafinowanych olejów), które popularnie stosujemy J

Po upieczeniu smak i aromat kokosa przechodzi do naszych wypieków, zachowuje wilgoć i nadaje specyficzny tłuściutki posmak, który tak kochamy w połączeniu ze słodkim J

 

Kochamy słodkości pod każdą postacią! Żadna cukiernia nie zastąpi domowych wypieków!

Idealne, szybkie i proste w wykonaniu z naszymi pociechami! J

Bez glutenu, bez sacharozy, bez mleka, bez jajek, bez utwardzonych tłuszczy roślinnych..

Uformowanie ciasteczek nie należy do trudnych czynności, lepimy kuleczki i spłaszczamy je na blaszce!

… 

 

Najprostsza ich wersja to:

# 4 dojrzałe banany

# 3 szklanki ekologicznych wiórek kokosowych 

 …

Możemy eksperymentować, dodając: płatki owsiane, mąkę kokosową, ulubione bakalie, pomarańcz..

Lecz wersja podstawowa jest naprawdę pyszna i wszelkie kombinacje nie są obowiązkowe! 

 

Mieszamy wszystkie składniki blenderem aż do uzyskania gładkiej masy. Formujemy ciasteczka i wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach ok 30 minut (z termoobiegiem nieco krócej) aż zaczną robić się złote.

Najlepsze, jeszcze ciepłe! J

Smacznego!

 

Zespół Farmy Świętokrzyskiej

 

 

 

Podziel się...Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on TwitterEmail this to someonePrint this page

Komentarze