Ciąża wegetariańska i wegańska

Jak przygotować się do ciąży oraz o co zadbać w jej trakcie przeczytacie w poniższym artykule http://farmaswietokrzyska.pl/pl/blog/suplementacja/w-lonie-matki.html

Ciąża na diecie roślinnej w pełni – wegańskiej, czy wegetariańskiej?

Czy to możliwe?

Czy kobiety w ciąży nie mogą nie spożywać produktów mięsnych i/lub produktów mlecznych?

Jeszcze kilka lat temu stosowanie diety roślinnej w ciąży było mocno krytykowane przez wielu lekarzy i specjalistów, wzbudzało wiele kontrowersji. Niewielkie zmiany nastąpiły w tym temacie, choć nadal kobiety spotykają się z negatywną opinią od swoich lekarzy. Wiele kobiet obawia się problemów zdrowotnych z powodu wyeliminowania mięsa czy innych produktów pochodzenia zwierzęcego.

Otóż zdrowa, najmniej przetworzona dieta roślinna z uwzględnieniem odpowiedniej suplementacji, jest jak najbardziej dobra i wystarczająca dla rozwijającego się maleństwa. Nie ma powodu do zmartwień !

J

 

Doskonale wiemy, że najlepsza dieta roślinna, najlepiej zbilansowana, nie jest w stanie zapewnić wszystkich składników odżywczych.. Lecz to nie ze względu na to, że jest to dieta wegetariańska czy wegańska. Zawartość składników odżywczych w poszczególnych produktach w rzeczywistości zazwyczaj nie jest zgodna z wartościami podawanymi w książkach czy poradnikach na temat żywienia. Dlatego tak ważna jest suplementacja w czasie ciąży u każdej kobiety, niezależnie od stosowanej diety.

Organizm kobiety w ciąży musi być, na ile to możliwe, „wyposażony” w niezbędne dla maleństwa składniki odżywcze, głównie witaminy i składniki mineralne. To od niej maleństwo „czerpie” niezbędne związki i jest przyczyną niedoborów u przyszłej mamy. Na każdym etapie rozwoju embrionalnego,  ilość i rodzaj niezbędnych składników odżywczych ulega zmianie.

1. Kobieta powinna zwiększyć ilość dostarczanego pożywienia. Nie chodzi tutaj o nagłe objadanie się, tylko o pilnowanie, oprócz jakości produktów również regularnych posiłków, o nie odczuwaniu długotrwałego głodu oraz o nie przejadanie się. Najlepiej gdy potrafimy słuchać własnego organizmu, który sam wskaże kiedy i ile potrzebuje a jeszcze lepiej gdy podpowie czego konkretnie potrzebuje. Nie chodzi o liczenie kcal każdego dnia i „wpadanie w obsesję”, tylko o słuchanie własnych potrzeb i realizowaniu ich. Nie bójmy się podjadania zdrowych przekąsek jak tylko mamy na to ochotę !

2. Proteiny/białka – ich w diecie nie może zabraknąć. Kobieta na diecie roślinnej powinna codziennie spożywać żywność bogatą w białko, tj: zielone organiczne warzywa liściaste (nie tylko ze względu na białko – one powinny być w mniejszej/większej ilości składnikiem każdego posiłku), orzechy i nasiona (surowe-nie prażone, organiczne), rośliny strączkowe (odpowiednio namoczone), kiełki (przygotowywane w domu, dokładnie myte).

3. Wapńbardzo ważny składnik mineralny w diecie kobiety brzemiennej. Wiele produktów jest bogate naturalnie w niego, takie jak: produkty sojowe (tofu, tempeh, natto), jarmuż, brokuły, figi, migdały, niełuskany sezam, natka pietruszki, amarantus, quinoa, z tych produktów wapń jest w miarę dobrze wchłaniany, natomiast trzeba uważać na produkty bogate w wapń i szczawiany jak szpinak, boćwina, szczaw, rabarbar, żurawina, w których szczawiany wiążą wapń przez co słabo staje się on przyswajalny przez organizm. Kawa, herbata, kakao, nadmiar soli, cukier rafinowany, nadmiar fosforu oraz produkty bogate w solaninę (ziemniaki, bakłażan) będą również zmniejszać wchłanianie tego cennego pierwiastka. Ważne aby nasiona/orzechy były organiczne, pozbawione środków konserwujących i nie prażone oraz mielone świeżo przed spożyciem. Istnieją również składniki zwiększające wchłanianie wapnia, są nimi: magnez, fosfor, witaminy A, D i E.

4. „Witamina D” i witamina K2. Niezbędne! Należy je suplementować! Niezależnie jak dobrą dietę prowadzimy. Nieodłączni przyjaciele wapnia. Witaminę K2 możemy dostarczać w postaci Natto ale zwracajmy uwagę na pochodzenie tego produktu. Natto jest dość trudno dostępnym produktem w Polsce. Poziom witaminy D należy regularnie sprawdzać aby utrzymać ją na prawidłowym poziomie przez całym okres ciąży. Ekspozycja na słońce konieczna ale możliwa tylko w najgorętszych miesiącach letnich. Więcej o „witaminie D” http://farmaswietokrzyska.pl/pl/blog/suplementacja/witamina-slonca.html 

5. Żelazo – można byłoby śmiało powiedzieć, że najważniejszy pierwiastek u brzemiennej kobiety ! Ciężko nie mieć nawet delikatnej anemii podczas ciąży, szczególnie pod sam koniec. Produkty bogate w żelazo muszą być spożywane codziennie. Z produktów roślinnych, źródłem jest: surowe kakao, pestki dyni, melasa, strączki, amarantus, groch, pestki dyni, ciemne warzywa liściaste, suszone śliwki, morele i figi oraz napar z pokrzywy. Ważne aby łączyć produkty zawierające żelazo z produktami bogatymi w witaminę C, wtedy wchłanialność żelaza zwiększa się kilkakrotnie ! Witamina C, której spożycie w dużym ilościach jest bardzo potrzebne. Produkty: dzika róża, acerola, natka pietruszki, papryka czerwona, brukselka, truskawki, kiwi, czarna porzeczka i inne warzywa i owoce. Zaś absorpcję żelaza utrudnia wapń, błonnik pokarmowy, szczawiany, cynk..

6. Kwas foliowy – najbardziej popularny suplement kobiet w ciąży. Inaczej witamina B9, chroni przed wrodzonymi wadami cewy nerwowej. Jej źródłami są głównie zielone warzywa liściaste i rośliny strączkowe, tj: groch, fasola, ciecierzyca również orzechy włoskie i migdały.

7. Witamina B12 – odpowiedzialna za rozwój mózgu i tworzenie czerwonych krwinek. Konieczna suplementacja nie tylko w tym okresie i nie tylko wegan i wegetarian, więcej http://farmaswietokrzyska.pl/pl/blog/suplementacja/witamina-b12.html

8. Jod – ale nie ten z soli kuchennej, tylko transdermalnie dostarczany z płynu Lugola/jodyny lub w postaci alg morskich (jod organiczny). Uwaga w chorobach tarczycy! 

9. Kwas DHA – „budulec mózgu”, kwas Omega-3. Najlepiej przyjmowany w postaci suplementu. Obecny w tłustych rybach, które z powodu wielu zanieczyszczeń m.in. metalami ciężkimi, lepiej wyeliminować z diety. 

10. Cynk – niezbędny do prawidłowego wzrostu i rozwoju płodu. Źródło to: pestki dyni, sezam, płatki owsiane, groch.

 

11. Istotne jest jedzenie sezonowe.

Unikanie produktów wysoko przetworzonych, soli kuchennej, cukru rafinowanego, słodyczy (też czekolady gorzkiej), używek (kawa, herbata, kakao), grzybów.. i wszelkich produktów z niewiadomego źródła, nie umytych dokładnie warzyw i owoców – jest chyba oczywiste 😉

 

 

Zespół Farmy Świętokrzyskiej

 

Podziel się...Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on TwitterEmail this to someonePrint this page

Komentarze