Ocet jabłkowy

Ocet jabłkowy – eliksir zdrowia i urody 🙂

Ma dobroczynny wpływ na nasze zdrowie, jak i na naszą urodę. Działa profilaktycznie i leczniczo w przypadku wielu chorób.

Przez wieki stosowany w kuchni. W medycynie ludowej stosowany jako lekarstwo na wiele problemów zdrowotnych.  Obecnie, przez niektórych, regularnie spożywany ze względu na wiele korzyści zdrowotnych.

Otrzymywany poprzez fermentację cukrów z jabłek, która prowadzi do wytworzenia kwasu octowego, głównego składnika octu.

Organiczny, nierafinowany zawiera sporą ilość pożytecznych aminokwasów, przeciwutleniaczy oraz enzymów i bakterii, które odpowiadają za jego ciemny kolor. Króluje w nim potas, witamina E i pektyny.

Domowy ocet:

# posiada silne właściwości przeciwbakteryjne. Z tego powodu nie musimy przechowywać go w lodówce bo nie ma możliwości „zepsucia się”. Środek dezynfekujący jak również naturalny konserwant żywności. Sam Hipokrates stosował go do oczyszczania rany. Dziś powszechnie używany jako dodatek do żywności, hamujący rozwój szkodliwych bakterii.

# potrafi obniżyć poziom cukru we krwi u osób z cukrzycą typu II, jak również u osób z podwyższonym jej poziomem. Poprawia wrażliwość organizmu na insulinę.

# skutecznie pomoże w utracie wagi. Zwiększa uczucie sytości co powoduje spożywanie mniejszej ilości energii w poszczególnych posiłkach. Pektyny w nim zawarte pomagają „wyrzucić” z organizmu wszelkie toksyny i zmniejszyć przyswajanie tłuszczu z pożywienia.

# korzystnie wpływa na serce. Choroby układu krążenia są najczęstszą przyczyną śmierci na świecie. Ocet jabłkowy może obniżać cholesterol i trójglicerydy, dzięki zawartości kwas chloro genowego, który chroni cząsteczki cholesterolu przed utlenianiem. Dzięki zawartości potasu, może obniżać ciśnienie krwi oraz poprawiać pamięć i koncentrację poprzez wpływ na przekazywanie impulsów nerwowych.

# zawiera witaminę E – witaminę młodości, naturalny przeciwutleniacz, spowalniający proces starzenia się organizmu, korzystnie wpływający na wzrok, chroniący przed bezpłodnością, miażdżycą i powstawaniem komórek nowotworowych. Spożywanie jej wysokich dawek obniża stres oksydacyjny.

# wspomaga metabolizm. Zwiększa kwasowość żołądka a dokładniej doprowadzi do prawidłowej wartości pH soku żołądkowego co ma kluczowy wpływ na trawienie.  Istotny jest również fakt, że pomaga on w walce z popularnych grzybkiem Candida, którego przerost jest bardzo powszechnym problemem wielu ludzi.

# skuteczny w walce z wieloma infekcjami. Pomocny w wszelkiego rodzaju alergiach.

# do użytku zewnętrznego jako kosmetyk: tonik do twarzy, płukanka do włosów i jamy ustnej, okłady (kompresy), do kąpieli, do kąpieli parowej.

„Pomaga przy anginie, astmie, infekcji nerek, swędzącej skórze, reumatyzmie, problemach z krążeniem krwi, wysokim ciśnieniem, grypie, łupieżu, kolkach, przeziębieniu, poparzeniach, wszelakich infekcjach układu moczowego, egzemie, wypryskach, osteoporozie, nerwobólach, kaszlu, odciskach, infekcjach jamy ustnej, problemach z wątrobą, opryszczce, zawrotach głowy, zapaleniach kości i stawów, problemach z trzustką, nudnościach, biegunkach, problemach menstruacyjnych, problemach nerwowych, zapaleniach płuc czy opłucnej.”

Przepisów na domowy ocet jabłkowy jest mnóstwo. Proces fermentacji doskonale wiemy, że nie jest krótkotrwałym procesem enzymatycznym. Wykonanie „prawdziwego” octu jabłkowego, złożonego z dwuetapowej fermentacji trwa nawet do 10 tygodni..

Zaś przedstawimy Wam znacznie prostszą i krótszą wersję 😉

# 1,5 kg jabłek (koniecznie dojrzałych, ekologicznych, kwaśnych-papierówki, antonówki, konselki, zimowe bojkeny !)

# 1,5 litra wody lub więcej (przegotowana, ostudzona)

# 2-3 łyżki miodu/słodzika

 

Potrzebujemy:

*wyparzony słoik

*drewniana łyżka

*jałowa gaza i gumka

Dobrze umyte i osuszone jabłka kroimy w kostkę, pozbywamy je gniazd nasiennych (możemy zostawić pestki) i wszelkich „mankamentów”. Obite, uszkodzone fragmenty musimy usunąć, gdyż może spowodować to powstanie pleśni w trakcie fermentacji. Możemy użyć samych, nieuszkodzonych skórek od jabłek. Wrzucamy jabłuszka do dużego, szerokiego, wyparzonego słoja, zalewamy je ostudzoną i osłodzoną wodą. Woda musi całkowicie przykrywać jabłka. Przykrywamy jałową gazą, umocowując ją gumką „recepturką” i pozostawiamy w ciemnym miejscu.  Odpowiednia temperatura to temperatura pokojowa, 20-26 stopni Celsjusza. Codziennie najlepiej zaglądać do naszego octu czy jabłuszka nie wystają z wody po wcześniejszym, energicznym wymieszaniu drewnianą łyżką. Fermentacja trwa od 2 do 5 tygodni. Czas zależy od zawartości cukru w jabłkach. Gdy woda przestanie się pienić, przelewamy przez sitko o drobnych oczkach lub gazę do szklanych butelek, uprzednio wyparzonych. Dojrzały ocet poznajemy po „octowym” smaku a jabłkowym zapachu oraz lekko mętnej konsystencji. Drożdżowy zapach świadczy o tym, że ocet nie jest jeszcze gotowy.

Podczas procesu może pojawić się biały/zielonkawy, gęsty kożuch.. zawartość słoja należy wyrzucić! Dlatego tak ważne jest aby użyć w/w ekologicznych odmian jabłek i zadbać o higienę tego delikatnego procesu. Pierwsze ok. siedmiu dni zachodzi proces fermentacji alkoholowej (intensywniejszy) od późniejszego procesu fermentacji octowej, który rozpoczyna się od powstawania „matki”, charakterystycznego filmu na powierzchni.

 

 

Zespół Farmy Świętokrzyskiej


 

Podziel się...Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on TwitterEmail this to someonePrint this page

Komentarze